Brutális bírság jöhet: idén már ezért is fizethet, akinek családi háza, lakása van

Pénzcentrum2018. március 31. 13:01

Átalakítás, szigetelés, festés - itt a tavasz, kezdődnek a lakásfelújítási munkálatok. Nagyon oda kell viszont figyelni, ha nem vigyázunk, akár 250 ezres bírságot is kaphatunk. Hogy mire kell figyelni a munkálatok során? Arra, hogy az ablak- és erkélybeugrókba épített fecskefészkeket le ne verjük.

Az elmúlt közel 20 évben nem megtizedelődött, hanem legalább megfeleződött a hazai fecskeállomány - írja honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Ez azt is jelenti, hogy mára minden második fecske eltűnt az ereszek alól. Hazánkban mindössze három fecskefaj költ, a füsti, a molnár- és a partifecske. Mind a három madárfaj védett, a füsti és a molnárfecske természetvédelmi értéke 50 ezer, a sarlósfecskéé 25 ezer forint. Míg a füsti fecske 4-6 tojást rak, és évente kétszer költhet, a molnárfecske évente két-három alkalommal, telepesen fészkel. 4-6 tojást, a sarlósfecske pedig rendszerint 2-3 tojást rak. Vagyis egy fészekben azért jó eséllyel 3-4 egyed élhet, ez azt jelenti, hogy egy fészek leverése miatt akár negyedmillió forintos bírságot is kaphatunk.

Nem csak a bírság miatt fontos védeni a fecskéket

Nem csak a bírság, vagy az esetleges állatkínzás miatti felelősségrevonás miatt kell védeni a fecskefészkeket. A fecskék megkönnyítik az életünket: mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske körülbelül 1 kilogramm, muslicától a nagyobb légy mérettartományba tartozó repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt - írja az Egyesület. Vagyis ha azzal számolunk, hogy az elmúlt közel 20 évben egymillió fecske tűnt el, akkor ezzel ezer tonna, különféle betegségeket okozó rovar maradt a nyakunkon.

Így tehetsz te is a fecskékért

Ha csak abból indulunk ki, hogy nem akarjuk, hogy nyáron össze-vissza csípkedjenek bennünket a szúnyogok, vagy idegesítsenek a legyek, érdemes lépéseket tenni a fecskefajok állományának megóvása érdekében. Az első és legfontosabb, hogy ha fecske fészel a házunknál vagy a lakás erkélyén, arra vigyázzunk. A költési időszakban, vagyis április 1 és október 31 között a fészkek leverése nem is engedélyezhető. A költési időszakon kívül, vagyis november 1 és március 31 között pedig, például a fecskebarát épületfelújítások kapcsán is csak a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett lehetséges a fészkek leverése vagy átköltöztetése.

Ha tehát valaki egy védett állatfaj egyedének fészkét kívánja áttelepíteni, a természetvédelmi hatósághoz szükséges kérelmet benyújtania és 5000 forintos természetvédelmi hatósági eljárási illetéket kell fizetnie.

Sokan egyébként azért szeretnének szabadulni a fészkektől, mert zavarkja őket a fészkek alatti madárürülék. Ez ellen viszont tehetünk. Elég egy nagyjából 30X20 centiméteres fém, fa vagy műanyag lap, amit közvetlenül a fészek alá kell felszerelni. Ezt az ún. fecskepelenka felfogja a madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad, ezt a lemezt pedig aztán le lehet takarítani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A meglévő fecskefészek mellé kihelyezhetünk műfecskefészket, ugyanis a területen mozgó fecskék látványa odavonzza a fajtársakat, így nagyobb az esélye, hogy az általunk kitett műfészekbe beköltöznek a madarak. Készíthetünk sárgyűjtőhelyet is, ez szintén odavonzza a fecskéket, hiszen a sarat fészekanyagnak használják.

Címkék:
otthon, bírság,