Ügyes trükkel kaszálnak milliókat Budapesten lakáspiaci spekulánsok

Nagy Bálint2018. február 6. 12:03

Érdekes befektetési megoldással kaszálnak milliókat lakáspiaci spekulánsok a fővárosban. A trükk a következő: új építésű projekteknél befizetik a kezdő részletet, majd az előszerződést jelentős felárral értékesítik a piacon. Az ügylet legális, vannak azonban buktatói.

Érdekes befektetési módszer jelent meg a magyar, és főként a budapesti lakáspiacon - hívta fel a figyelmünket az egyik fővárosi fejlesztő. Mint azt korábban megjelent cikkünkben a Simona Ház projektcége, a Mantra Development nyilatkozta,

Nálunk a lakások vételára az első részlet függvényében változik. Minél nagyobb az első részlet, annál kedvezőbb a vételár. Ennek - többek között - az az oka, hogy mi azoknak szeretnénk a legkedvezőbb árat biztosítani, akik minimum pár évre megtartják a lakást. A 10-90 fizetési feltételnél ugyanis sokan már az átadás előtt eladják a lakást.

Ha ebből nem lenne egyértelmű, a befektetési módszer lényege az, hogy a lakáspiacot jól ismerő "spekulánsok" (a szó nem pejoratív értelmében - a szerk.) az első 10 százalékos vételárrészlettel lekötik az építés alatt álló (vagy csak tervasztalos) fejlesztéseket, majd - bízva az árszínvonal további erőteljes emelkedésében - az adott ingatlant, még az átadás előtt jelentős felárral továbbértékesítik. Csak a példa kedvéért, egy 50 millió forintos ingatlan esetében befizetik az 5 milliós induló részletet, majd 10 százalékos felárral tovább értékesítik. Azaz

az ügyleten így, 5 millió forintos befektetés mellett, simán kaszálhatnak akár 5 millió forintot is.

A megoldás ugyan pofon egyszerűnek tűnik, de számos buktatója van. Egyrészt képben kell lenni, sőt magabiztosan kell spekulálni a lakáspiaci trendekre; másrészt a jogi feltételek is bonyolítják az ügyletet. "Egy fejlesztés alatt álló lakóingatlan esetében az első vételárrészlet befizetésével ún. előszerződéses jogviszony köttetik a vevő és a fejlesztő között, a tulajdonjogot - amit a földhivatalban is bejegyeznek - pedig jellemzően az átadás magasságában, az utolsó vételárrészlet megfizetését követően ruházzák át" - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére dr. Ódor Dániel MRICS.

A Taylor Wessing Ügyvédi Iroda ügyvédje szerint nincs akadálya annak, hogy ezt az előszerződést, akár jelentős felárral átruházzák. Ódor szerint mivel a tulajdonjogot ebben az esetben még nem jegyezték be, a végfelhasználó így az új lakáshoz kapcsolódó kedvezményektől (pl.: CSOK) sem esik el. Az új építésű lakásokra vonatkozó, épületszerkezetenként jellemzően 3-5-10 éves jótállás pedig a manővertől függetlenül él, hiszen az a lakáshoz kapcsolódik. Ódor szerint ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a szerződés átruházásához, a jogok és kötelezettségek továbbvitele miatt, a fejlesztőnek mindenképp hozzá kell járulnia!

A hozzájárulás kapcsán felmerül ugyanakkor a kérdés, ha a fejlesztőnek még van eladatlan lakása, miért rontaná a pozícióját azzal, hogy házon belül versenytársat kreál magának. Bár az is igaz, hogy az alacsonyabb árazás miatt jelentős előnyben lesz a spekulációval szemben (itt persze nem szabad megfeledkezni a fejlesztés során felmerülő esetleges kivitelezési többletköltségekről). De a leendő tulajdonosnak is résen kell lennie.

Szerződés átruházás esetén a végfelhasználónak nagyon meg kell néznie, hogy akitől veszi a pozícióját, az teljesítette-e az addig fennálló szerződéses kötelezettségeit, például kifizette-e az addig esedékes vételárrészleteket

- hívta fel a vásárlók figyelmét dr. Ódor Dániel MRICS.

Címkék:
otthon, lakás, lakáspiac, ingatlanpiac, új építésű ingatlan,