Megduplázódtak a lakásárak a bulinegyedben

Pénzcentrum2017. december 7. 15:04

Sörbiciklik ide - hangos romkocsmák oda, a pesti "bulinegyed" lakásárai kitartóan araszolnak fölfelé. A főváros VII. kerületének belső részén nem torpant meg az ingatlanpiaci kereslet, annak ellenére (sem), hogy az elmúlt hónapokban sok ellentmondásos hír jelent meg a lakónegyedről.


Négy év alatt több mint duplájára emelkedtek az árak az Andrássy út - Károly körút - Rákóczi út - Nagykörút határolta területen, közkedvelt nevén a budapesti "bulinegyedben". Általában is, az egész Erzsébetvárosra elmondható (a NAV adatai alapján), hogy az elmúlt négy évben átlagosan több mint duplájára emelkedtek a lakásárak. Ezzel a kerület dinamikusan zárkózik fel a szintén felkapott Terézváros áraihoz. Míg ugyanis a VI. kerületben az átlagos négyzetméterár jelenleg 525 ezer forint, addig a VII. kerületben is már 462 ezer. A mostani 13 százalékos különbség négy éve még 23 százalék volt.

Annak köszönhetően, hogy ez a negyed vált Budapest egyik leglátogatottabb turistalátványosságává és kedvelt szálláshellyé, számtalan lakást alakítottak ki rövid távú bérlakássá, azaz befektetési céllal airbnb-zni kezdtek a tulajdonosok. Ezt sok társasház nem nézi jó szemmel - újabban lehetőségük van a társasházi szerződésben korlátozni a rövidtávú lakáskiadást. Így aztán a festőinek éppen nem nevezhető Akácfa és Klauzál utcában a lakások átlagos négyzetméterára kicsivel meghaladja az 520 ezer forintot (a 2013-as ár 240 százalékát), míg a patinás Kazinczy utcában már 654 ezer forint az átlagár.

Az OTP Ingatlanpont valamivel több, mint 600, építés, vagy egyelőre csak értékesítés alatt álló lakásról tud a környéken, melyek átadása két éven belül várható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Sok a tetőtér-beépítés, de akad bőven foghíjtelek-beépítés is. A VI.-VII. kerület belső részeiben épülő új lakások egyik közös jellemzője, hogy áruk jóval a kerületi átlag felett van: a négyzetméterárak 800 ezer és 1,1 millió forint között szórnak

 - mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, aki szerint a főváros belső kerületei túl vannak az árrobbanáson, de az áremelkedés továbbra is kitart, legfeljebb csak az üteme mérséklődik valamelyest.

Címkék:
otthon, lakás, lakásvásárlás, ingatlan, rövidtávú lakáskiadás,