Olcsóbban vehetsz lakást kedvenc környékeden, kis kompromisszummal

Pénzcentrum2017. augusztus 30. 14:00

Úgy néz ki, rákapott a piac a felújítandó lakásokra. Az elmúlt években kicsit háttérbe került felújítandó házak és lakások egyre népszerűbbek, az idén jelentősen nőtt a kereslet irántuk. A felújítandó lakások az országos átlagot nézve közel 20 százalékkal olcsóbbak, mint a felújítottként hirdetettek. A családi házak esetében a felújítandókat közel 50 százalékkal alacsonyabb négyzetméteráron kínálják. 

A lakáspiaci élénkülés a korábban átmenetileg háttérbe szorult felújítandó ingatlanok iránti keresletet is felrázta. Az idei év első nyolc hónapjában a felújítandó házak és lakások iránt 29, illetve 43 százalékkal többen érdeklődtek, mint az előző év azonos időszakában - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, az őszi lakásfelújítási szezon kezdetén készült elemzéséből. Az elemzés több mint 40 ezer hirdetés alapján vizsgálta a felújítandó és felújított lakások, valamint házak piacát.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az elemzést kommentálva elmondta, hogy a felújítandó lakások népszerűsége elsősorban az alacsonyabb árral magyarázható. Hozzátette: a felújítandó házak és lakások iránti kereslet jelentős növekedése arra utal, hogy a kereslet az olcsóbb ingatlanok irányába mozdult el. 

Egy-egy felújítandó lakásnál vagy családi háznál a vevőjelölteknek nagyobb mozgástere lehet az alkura. Emellett érezhető egy tendencia, hogy a vevők inkább a saját elképzeléseiknek megfelelően szeretnék felújítani a kiszemelt lakás vagy családi házat

- fogalmazott a szakember.

Az portál megkérdezte azokat a hirdetőket, akik felújítandó állapotú lakást vagy házat árulnak, hogy milyen munkálatokat végeznének el az ingatlanjukon 1 millió forintból. A legtöbb válaszadó a nyílászárók (ajtók és ablakok), illetve a beltéri burkolatok (padló és csempe) cseréjét tartotta a legszükségesebbnek. A felújítandó házak tulajdonosai közül sokan a hőszigetelés és a tetőszerkezet javítását látták a legfontosabbnak. Balogh László szerint a válaszok arra utalnak, hogy sok használt lakóingatlan energiafogyasztási szempontból elavult, és ezzel a tulajdonosok nagy része tisztában van. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az építőiparban tapasztalható szakemberhiány azonban a lakásfelújítási munkálatok elvégzését is megnehezíti.

Az ingatlan.com elemzése szerint országos átlagban egy felújítandó lakás átlagára idén augusztus végén 331 ezer forint volt, míg a felújított lakásoknál 402 ezer forintos átlag jött ki. A családi házak esetében a felújítottként hirdetett ingatlanoknál az országos átlagos négyzetméterár 173 ezer forint, ezzel szemben a felújítandók átlagosan mindössze 91 ezer forintos áron szerepelnek a kínálatban. A szakember elmondta, hogy az országos átlag egy technikai érték, mert egyrészt a budapesti árak felfelé húzzák az átlagot, másrészt az egyes országrészek között jelentős különbség van árszínvonalban. A számok azonban jól szemléltetik a felújított és a felújítandó házaknál, lakásoknál megfigyelhető árkülönbséget, ami országszerte tapasztalható.

Az ingatlanpiaci-oldal munkatársa szerint a felújítandó lakások és családi házak iránt stabil kereslet várható a következő időszakban. Részben azért, mert vannak, akik az elmúlt években végbement áremelkedés miatt csak az olcsóbb, felújítandó lakóingatlanokat engedhetik meg maguknak, a vásárlás után pedig fokozatosan hajtanak végre korszerűsítéseket.

Címkék:
vásárlás, otthon, lakás, ingatlan, ház, elemzés, felújítandó,