Drágán és csigalassan épülnek a készházak: ezek a gondok

Pénzcentrum2017. augusztus 8. 10:00

Megnőtt a készházak ára és lassul a kivitelezési idő, a vállalkozások meg tele vannak munkával, alig tudnak új megrendeléseket teljesíteni - írja ma reggel a Magyar Idők.

Elkezdtek elszállni az bérek és az alapanyagköltségek a kész- és könnyűszerkezetes-házak piacán. Kárpáti József, a lap által megszólaltatott szakszövetségi tagozatvezető szerint a napi bérek 8-10 ezer forintról 13-15 ezer forintra nőttek a szektorban foglalkoztatott szakemberek esetében. Egyes építőanyagoknál sem jobb a helyzet, ezeknek az ára 30-40 százalékkal emelkedett.

E hatásokból következően a korábbi 180-200 ezer forintos négyzetméterár 250-300 ezer forintra nőtt, ám sok a vita és az alkudozás, a megrendelők ugyanis nem hajlandók tudomásul venni az áremelkedést.

Súlyosbítja a szektor helyzetét a munkaerőhiány, igaz, a lap által megszólaltatott vezető szerint vannak, akik hazatérnek külföldről, az emelkedő béreknek köszönhetően. A korábban jellemző 2-3 hónap helyett ma már ugyanakkor inkább 6-8 hónap felhúzni az említett házakat. 

A leterheltség miatt új megrendeléseket jövő tavaszig-nyárig nem vállalnak a szektorban.

Címkék:
drága, otthon, munkabér, építkezés, készház, munkaerőhiány, készházak,