Lázár: nem lesz több áfakedvezmény

Pénzcentrum/Portfolio2017. június 8. 19:02

A CSOK felülvizsgálatáról, a panelprogramról és az áfakedvezmények körének bezárásáról beszélt Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a 91. Kormányinfón.

Felülvizsgálják a CSOK-ot

Szeretnénk, ha családbarát ország lenne Magyarország, ennek érdekében csökkentjük az adókat. A két gyereket nevelők már 2018-ban 35 ezer forint adókedvezményt kapnak, a családi otthonteremtési programot pedig még 2017-ben felül fogjuk vizsgálni az eddigi tapasztalatok alapján - mondja Lázár János. A részletekkel kapcsolatban a miniszter nem sokat árult el, de annyit mondott, hogy gondolkodnak azon, hogy esetleg a településtípusok között különbséget tegyenek, hiszen nem biztos, hogy ugyanarra van szükség a fővárosban, mint a kis falvakban.

Mi lesz a panelekkel?

A kormány azért foglalkozik a panellakások kérdésével, mert Magyarországon 549 ezer ilyen lakás van, melyekben 1,15 millió ember lakik. Ezek elavultak, felújításra, modernizálásra szorulnak. A kormány célja, hogy javítsa az állampolgárok életminőségét, a panelekben lakók is megérdemlik, hogy a kormány segítsen rajtuk. A panelek 80-90 százalékát eddig még nem sikerült felújítani, pedig erre szükség lenne. A kormány a következő hetekben egyeztetést kezdeményez azokkal az érdekképviseletekkel, akik a panellakásokban lakókat képviselik, szeretnék tisztázni, hogy ezek a szervezetek miben látják a magoldást.

Csak olyan lépés képzelhető el, amivel a lakástulajdonosok egyetértenek, a kormány semmit nem fog tenni a tulajdonosok ellenében. A tulajdonosok mellett a magyar építésztársadalommal egyeztet majd a kormány, hogy a javaslataikat meghallgassa. Ezzel párhuzamosan már elkezdték vizsgálni a német modellt a panelrehabilitációról.

A magyar panelek statikai vizsgálata azt mutatja, hogy ezek a házak fenntarthatók, de kérdés, hogy a felújítás költsége mekkora, illetve érdemes-e ezt a költséget vállalni. Első lépésben a kormány elindítana egy mintaprogramot a tervek szerint Hódmezővásárhelyen, ahol felmérnék az érintett házak állapotát, majd ezt követően kell mérlegelni a lehetőségeket a felújítástól az új házak építéséig. Ezeknek a panellakásoknak az életciklusa lejárt, valamit kezdeni kell velük az eddiginél erőteljesebb ütemben. Tíz év alatt 70 ezer lakást sikerült felújítani, ami kevés, ezt az ütemet fel kell gyorsítani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem lesz több áfakedvezmény

A kormány lezárta az áfacsökkentést, az alapvető élelmiszereknél volt ez a cél. A kör bezárult - reagált arra a kérdésre, hogy a kormány mit szól az Orvostechnikai Szövetség áfacsökkentési javaslatához.

Címkék:
otthon, pénzcentrum.hu, áfa, panel, csok, panelprogram, áfakedvezmény,