Nagy a gond: magyarok milliói élnek a szakadék szélén

Pénzcentrum2016. október 4. 15:32

A lakhatási válság ma Magyarországon több millió embert érint. Évtizedek óta nem lépett fel az állam hatékonyan a lakhatási problémák ellen, ami most ahhoz vezetett, hogy sokszor családok szakadnak szét, gyermekeket vesznek el szüleiktől lakhatási gondok miatt és egy kisvárosnyi ember él hajléktalanul. Mindez megelőzhető lenne.

Magyarországon 2,5 millió ember - köztük félmillió gyerek - él beázó, penészes lakásban - írja közleményében a Habitat for Humanity. A lakásállomány 70 százaléka energiahatékonysági felújításra szorul és közel 200 ezer gyerek otthonából hiányzik a WC és a fürdőszoba. A piaci bérlők harmadának vannak fizetési gondjai, összesen pedig 840 ezer ember küzd lakhatási megfizethetőségi problémákkal, ők a jövedelmük több mint 40 százalékát a lakásukra kénytelenek költeni.

KATTINTS! Mutatjuk, milyen nyomorban élnek magyar gyerekek százezrei

Főleg a gazdagabbak férnek hozzá a lakhatási támogatásokhoz. A Habitat, a A Város Mindenkié csoport és a Költségvetési Felelősségi Intézet korábban kiszámolta, a CSOK-ra költött 100 milliárdból 7100 bérlakást lehetne építeni, ami 20-30 ezer ember lakhatását biztosíthatná - vagy 14 300 bérlakást felújítani. Az összes lakhatási kiadás negyedéből (67 milliárd forintból) olyan méltányos, rendszeres lakásfenntartási támogatást lehetne bevezetni, ami közel 3 millió embernek segíthetne tartósan fenntartani a lakását. 

Loading...
Címkék:
otthon, szegénység, válság, lakhatás, probléma,