Kiderült, ennyire bíznak az ingatlanközvetítőkben a magyarok

Pénzcentrum2016. szeptember 29. 13:01

Tízből kilenc magyar szerint az értékbecslő, az ingatlanhirdetési felület és a bank a lakáseladás és -vásárlás kötelező kelléke - derül ki egy friss felmérésből.

Ingatlanközvetítőre a megkérdezettek 86 százaléka szerint van szükség, közel hasonló arányban vélekednek így a hiteltanácsadókról. Befektetési szakembert azonban csak alig több mint a válaszadók fele venne igénybe az ingatlan-tranzakciójához - derül ki az OTP Ingatlanpont és az NRC Marketingkutató felméréséből.

A kutatás szerint az ingatlanirodát igénybe vevő eladók fele azért fordul közvetítőhöz, mert így számos vevőjelölthöz juthat. Ráadásul válogatott vásárlókhoz, hiszen 44 százalékuk arra számít, hogy az ingatlanos megóvja a nem megfelelő vevőjelöltektől. De az ingatlanos mellett biztonságban érzik magukat az eladók is, aki úgy érzik, segítségükkel elkerülhetők az eladási folyamat buktatói

Elsősorban a földrajzi távolság, az időnyomás és a magas ingatlanérték növelheti az ingatlanosok szerepét. Ha szorít az idő, a megkérdezettek 57 százaléka szerint érdemes ingatlanos segítségét kérni az eladáshoz. A fél évnél rövidebb időtartam keveseket motivál, viszont ha több mint hat hónapja hirdetik az ingatlant, 44 százalék szerint már érdemes közvetítővel tárgyalni.

Nagy értékű ingatlan eladásakor a megkérdezettek 40 százaléka fordulna ingatlanoshoz, hitellel vett lakáshoz a vásárlók közel ötöde tartaná érdemesnek ingatlaniroda igénybe vételét.

Címkék:
otthon, lakásvásárlás, ingatlan, ingatlanközvetítő, lakáspiac, ingatlanpiac,