Így spórolhatsz sokmilliót lakásvásárláskor

Pénzcentrum/Portfolio2016. május 16. 11:30

A lakásárak nagyot ugrottak az elmúlt évben, a nagyvárosokban különösen erős a kereslet, ami a drágulás mértékében is látszik. Egy ilyen piaci környezetben a kevesebb pénzzel rendelkezők könnyebben gondolkodhatnak el a szomszédos agglomerációs települések választásán, így ugyanis akár a lakásvásárlás költségének közel háromnegyede is megspórolható, ami több millió forint megtakarítást jelenthet.

Hol vásároljunk olcsóbban Nyugat-Magyarországon?

Számos nagyváros esetében jelentősen spórolhat az, aki inkább az ingázás mellett dönt, és ki költözik valamelyik kisebb környéki településre, mivel utóbbi helyen akár féláron is vásárolhat otthont a nagyobb város áraihoz képest. A legnagyobb diszkonttal a Pécs mellé költözők szembesülhetnek, ahol a megyeszékhelyen 137 ezer forintos négyzetméter áron lehetett átlagosan ingatlant vásárolni 2015-ben, míg a szomszédos Sellyei kistérségben az átlagár csak 35 ezer forint/nm volt, vagyis az árkülönbség több mint 74 százalékos. De nem téved sokat az sem, aki a Pécsváradi, a Komlói vagy a Sásdi kistérségben nézelődik, a diszkont 60 százalék környékén mozog. A Pécs környéki kistérségek közül a Siklósi számít a legdrágábbnak, ahol tavaly 82 ezer forint/nm volt az átlagár, de még így is több mint 40 százalékkal lehetett kevesebbért vásárolni, mint a megyeszékhelyen.

Az elmúlt években jelentős árnövekedéssel szembesülő Győrben lakásvásárlást tervezőknek is érdemes lehet körül nézni a város határain kívül. A szomszédos Kisbéri és Téti kistérségban 67-64 százalékkal is olcsóbban lehet otthont találni, de a Pannonhalmi és a Csornai is több, mint 50 százalékkal olcsóbb. Míg Győrben az átlagár 207 ezer Ft/nm-es volt, addig utóbbi helyszíneken 68-100 ezer Ft/nm között mozogtak az árak. Míg a környéki kistérségek közül legdrágábbnak számító Mosonmagyaróvári kistérségben is közel 20 százalékos a különbség, itt 166 ezer Ft/nm-es áron keltek el az ingatlanok.

Szombathely esetében a Vasvári kistérség választásával nyerhetik a legtöbbet az ingázás mellett döntő lakásvásárlók, míg a vasi megyeszékhelyen 150 ezer forint/nm áron lehetett átlagosan vásárolni 2015-ben, addig Vasvár környékén 66 ezer forint/nm volt csupán az átlagár, vagyis a különbség több, mint 50 százalékos volt. A legdrágábbnak egyébként a környéki kistérségek közül a Kőszegi számított 141 ezer forint négyzetméterárával, ami már csak 6 százalékos diszkontot jelent. A csekély különbség oka vélhetően az, hogy Kőszeg környékéről sokan ingáznak a megyeszékhely helyett Ausztriába, így a magasabb kereslet magasabb árakkal is jár.

Székesfehérváron átlagosan 154 ezer Ft/nm-es áron keltek el az ingatlanok 2015-ben, ehhez képest sokat spórolhat az, aki a 79 ezer Ft/nm áras Enyingi kistérséget, vagy a 89 ezer Ft/nm áras Abai kistérséget választja, a különbség a két terület esetében 48-42 százalékos. Székesfehérvár környékén azonban vigyázni kell a kiköltözéssel a Velencei-tavat is magában foglaló Gárdonyi kistérségben ugyanis drágábban juthatnak otthonhoz a vásárlók, itt az átlagárak tavaly 173 ezer Ft/nm-en mozogtak.

Hol spóroljunk sokat Kelet-Magyarországon?

Debrecenben 2015-ben 193 ezer forint környékén mozogtak az átlagos fajlagos árak a lakáspiacon, ehhez képest, aki a Balmazújvárosi vagy a Derecske-Létavértes kistérséget választotta megspórolhatta a lakás árának felét. De még a relatíve legdrágábbnak számító Hajdószoboszlói kistérségben is 20 százalékkal kevesebbért lehetett vásárolni, itt 153 ezer Ft/nm volt az átlagár.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kecskeméten tavaly a vásárlók átlagosan 145 ezer forintot fizettek egy lakóingatlan négyzetméteréért, de ha valaki a környéki települések közül Kunszentmártoni kistérséget választotta féláron juthatott hozzá az otthonához, itt ugyanis a négyzetméterárak 67 ezer forint körül alakultak. A legkisebb különbségre a Kiskunfélegyháza környékét választók számíthattak, a 140 ezer forintos fajlagos árú kistérség mindössze 3,4 százalékkal volt olcsóbb, mint Kecskemét.

A vizsgált nagyvárosok közül az egyértelműen legolcsóbbnak számító Miskolc esetében 93 ezer forint volt a fajlagos ár tavaly, de még itt is érdemes lehetett elgondolkodni a kiköltözésen, a Szerencsi kistérségben 52,7 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, míg az edelényiben 45 százalékkal. A Tiszaújvárosi kistérség ugyanakkor már drágább a borsodi megyeszékhelynél, és ugyancsak elhúzott Eger és környéke is, ahol 136 ezer forint a fajlagos átlagár, így 46 százalékkal magasabb.

Szeged esetében is érdemes lehet körül nézni a szomszédos településeken, a lakás árának 30-44 százalékát is megspórolhatjuk az olcsóbb agglomerációs helyszínek választása mellett. A Mórahalomi kistérség számít a legolcsóbbnak a környéken 85 ezer forintos négyzetméteráraival, míg Hódmezővásárhely környékén 107 ezer forint körül alakulnak a fajlagos árak. Szegeden ezzel szemben tavaly átlagosan 151 ezer Ft-ot kellett az ingatlanok négyzetméteréért fizetni.

Természetesen a kiköltözés előtt érdemes mérlegelni. Figyelembe kell venni, hogy milyen idő illetve anyagi teherrel kell számolni, mivel egy kicsi különbséget könnyen lenullázhat, ha minden nap két autóval kell a városba ingázni viszonylag távolabbról. Szintén megkell vizsgálni a kiválasztott település infrastrukturális adottságait, milyen oktatási intézményekkel, bevásárlási lehetőségekkel és kikapcsolódási szórakozási lehetőségekkel rendelkezik, illetve mérlegelni kell, hogy számunkra ezek milyen fontossági tényezőt jelentenek.

Címkék:
otthon, lakásvásárlás, ingatlan, agglomeráció, lakásárak,