Kölcsönökből élt a Jóban Rosszban sztárja: a gyerekeit sem tudta ellátni

Pénzcentrum2016. április 10. 15:00

Szorcsik H. Vikinek, a Jóban Rosszban korábbi sztárjának olyannyira megromlott a kapcsolata kedvesével, hogy végül már arról vitáztak, kinél maradjanak a gyerekek. A válást követően súlyos anyagi gondokkal küszködött a színésznő, de a bíróság döntését követően úgy tűnik, végre rendeződni látszik a helyzete.


Szorcsik H. Vikinek, a Jóban Rosszban korábbi sztárjának súlyosan megromlott a kapcsolata kedvesével. Ezt követően a szülők között arról folyt a vita, hogy melyikük nevelje a piciket.

Az apukájuk eddig is akkor láthatta a gyerekeket, amikor csak akarta. Sohasem volt szándékom elszakítani őket az édesapjuktól, mindig igyekeztem szép szóval elrendezni a vitánkat. Mindkettőnknek, sőt a gyerekeknek is jobb így, mintha két állandóan marakodó szülő között őrlődnének

- mondta a Blikknek Viki, akinek súlyos anyagi gondjai is voltak.

El kell tartanom a gyerekeimet. Bevallom, volt időszak a szakításom után, amikor arra is kölcsön kellett kérnem, hogy a kinőtt ruháik helyett újat tudjak venni nekik, és kifizessem a rezsiszámlákat. Segítettek a barátaim, a családom, de nagyon el voltam keseredve, viszont ennek is vége, mert végre van normális munkám

 - vallott őszintén a színésznő nehéz helyzetéről.

Nem Szorcsik H. Viki az egyetlen, aki egy válás miatt egyedül kénytelen nevelni a gyerekeket. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint az egyszülős családok száma az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt. Míg 1980-ban 341 ezer olyan család volt, ahol egy szülő élt együtt gyermekével, addig 2011-ben már csaknem 537 ezer.

Loading...

Arról, hogy hány ilyen esetben kell tartásdíjat fizetni a gyerekek után, pontos adatok nincsenek, de megközelítőleg 778 ezer gyermek él csonka családban.

Mi alapján állapítják meg a tartásdíjat?

A gyermek tartása lehet "természetbeni" illetve "pénzbeli". Általában a gyermeket nevelő szülő természetben (gyermek mindennapos gondozása, mosás, vasalás, főzés, rezsi fizetése a lakásban, tanulás a gyermekkel, stb.), míg a külön élő fél pénzben teljesíti a tartást (gyermektartásdíj fizetése útján).

Ha a szülők nem tudnak megegyezni, akkor a bíróság dönt a tartásdíj mértékéről. A tartásdíj megállapításánál figyelembe veszik a gyermek indokolt szükségleteit, amelyek a megélhetéshez tartoznak. Ilyen például a rezsiköltség és élelmezés, vagy a gyermek egészségügyi ellátásához (gyógyszer, vitamin), neveléséhez és taníttatásához (tankönyv, nyelvtanfolyam, korrepetálás, edzés) szükséges rendszeres kiadások.

Számításba veszik még a szülők jövedelmi helyzetét, a háztartásában eltartott további személyeket, a gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat, illetve - ha van - a gyermek saját jövedelmét is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mitől függ a tartásdíj összege?

A törvény szerint a tartásdíj összegét gyermekenként általában a tartásdíjra kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmet veszik figyelembe. A bíróság által megítélt tartásdíj mértéke körülbelül havi 20 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő skálán mozog. Ha a szülők közösen meg tudnak egyezni, ennél magasabb is lehet az összeg.

Tapasztalataim szerint az önkéntesen vállalt tartásdíjak összege a gazdasági válság óta nem olyan kiugróan magas, mint korábban volt, jelenleg maximum gyermekenkénti 200 ezer forint havi tartásdíj fizetési kötelezettség vállalása fordul elő esetenként. Korábban gyermekenként 300-400 ezer forintos kötelezettségvállalással is találkoztam

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak dr. Gaál Edina ügyvéd.

Ha a szülő külföldön él, akkor a tartásdíj mértékét a külföldön szerzett jövedelem alapján állapítja meg a bíróság, amit ugyancsak a gyermek szükségleteinek mértéke határoz meg.

Lehet-e büntetni, ha nem fizet a szülő?

Az elsődleges cél nem a nem-fizető szülő megbüntetése, hanem az, hogy ki legyen fizetve az elmaradt tartásdíj, azaz a gyermek eltartása ne legyen veszélyeztetve.

Ha valaki nem rendszeresen fizet, vagy nem időben, akkor a büntetés enyhe foka a gyermektartásdíj letiltásának kérése a tartásdíjra kötelezett jövedelméből.

Ha viszont nincs jövedelme és önkéntesen sem teljesít gyermektartásdíjat, akkor büntetőjogilag is felelősségre lehet vonni a szülőt: súlyosabb esetekben két, vagy akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Loading...

Címkék:
otthon, válás, jóban rosszban,