Így játszik Maradj talpon!-t a kormány a magyar családokkal

Pénzcentrum2016. április 8. 11:33

A kormány honlapján megjelent az Otthon Melege Program legújabb, családi házak energetikai korszerűsítésére vonatkozó alprogramjának pályázati kiírása. A közel 40 oldalas dokumentumból az is kiderül, régiónként mindössze néhány száz család kaphat majd értelmezhető összeget a rendelkezésre álló keretből. A Pénzcentrum mutatja, mi kell a sikeres pályázathoz.

Szakértők szerint csak csepp a tengerben a lakossági energiahatékonyságot ösztönző Otthon Melege Program legújabb, 6. alprogramja. És valóban, amennyiben alaposabban is górcső alá vesszük a pályázati kiírást, azonnal kiderül, hogy vagy nagyon kevés családnak jut majd értelmezhető összeg, vagy nagyobb lesz a szórás, de semmire sem lesz elég az ajándékpénz.

Loading...

Ahogy az a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) források elosztására vonatkozó összesítéséből kiderül, jelenleg 2 314 486 olyan családi ház van az országban, amelyre igénybe lehetne venni a vissza nem térítendő támogatást. Ez tehát azt jelenti, hogy ha minden ilyen családi házban élő pályázna, és meg is kapná a pénzt, akkor alig több mint 2160 forintból kellene megoldani az energetikai korszerűsítést.

Ennyiből talán lehetne venni hőtartó fóliát néhány ablakra (munkadíj nélkül).

A fenti gondolatmenet természetesen eléggé irreális, sokkal valószínűbb az a szcenárió, hogy a legtöbb megítélt támogatási összeg közelebb lesz a pályázatonkénti 2,5 milliós plafonhoz. Ha pedig ezt vesszük alapul, akkor könnyedén kiszámítható, hogy alig kétezer család tud majd korszerűsíteni az 5 milliárdos keretösszegből (és másik kétezer, ha megduplázzák a forrásösszeget). Régiónkénti bontásban ez azt jelenti, hogy Közép-, Észak-, és Dél-Magyarországon nagyjából 350-350 családi ház újulhat meg, míg például a Közép-, Nyugat-, és Dél-Dunántúlon mindössze 200-200 otthon lehet korszerűbb.

Na persze ajándék lónak ne nézzük a fogát, inkább bízunk benne, hogy a szerencsések között lehetünk. A Pénzcentrum 15 pontban mutatja, mi kell a sikeres pályázathoz.

A 15 legfontosabb tudnivaló a pályázatról

  • A támogatás igénylésének feltétele, hogy magyarországi lakóhellyel rendelkezzünk. (Egy épületre pedig csak egy pályázat fogadható el!)
  • A támogatás az elszámolható költségek 40-55 százalékára igényelhető a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően. Az igényelhető maximális összeg 2,5 millió forint.
  • A maximális összeg (55 százalék) akkor kérhető, ha hőszigeteléssel együtt más energiahatékonysági fejlesztést is bevállalunk, emellett pedig kiépítünk legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert.
  • 50 százalék - maximum 2 millió forintot akkor kaphatunk, hőszigetelést és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert építünk ki.
  • 45 százalék - maximum 1,5 millió forint jár akkor, ha energiahatékonysági fejlesztés és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert építünk ki.
  • 40 százalék - maximum 1 millió 250 ezer forint akkor jár, ha csak egy típusú fejlesztést valósítunk meg.
  • A vissza nem térítendő támogatás mértéke miniszteri döntéssel kerül meghatározásra.
  • A támogatást kizárólag 1996 előtt épült, és 1995. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkező egylakásos, legfeljebb 135 négyzetméter fűtött alapterülettel rendelkező és a pályázó tulajdonában álló és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott) családi házak felújítására lehet igénybe venni.
  • Nem kaphat támogatást, akinek lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó-vagy adók módjára behajtható köztartozása van (kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást, vagy részletfizetést engedélyezett).
  • A támogatási kérelmeket 2016. július 1-jétől a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig a pályázati portálon keresztül, elektronikusan kell benyújtani, ehhez pedig ügyfélkapus regisztráció is szükséges.
  • A kivitelezéskor kizárólag megfelelőségi igazolással rendelkező anyagokat, termékeket lehet felhasználni.

  • A támogatást minden esetben a kedvezményezettnek folyósítják, utólagos finanszírozással, a teljes bekerülési költség kifizetésének igazolását követően.

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A kivitelezési munkálatok támogatható munkadíja a támogatás szempontjából elismerhető anyagköltség 60 százalékánál nem lehet több.

  • A nyílászáró cseréjére vonatkozó elszámolható költségek nem haladhatják meg a nettó 60 ezer forint/négyzetméter fajlagos költséget.

  • Több költség is van, ami nem számolható el, ide tartozik például: a saját kivitelezésű munka és az energia-megtakarítást nem eredményező felújítási munkálatok költségei.
Loading...

Címkék:
otthon, energia, pályázat, szigetelés, nyílászáró, korszerűsítés, energetikai tanúsítvány, otthon melege program,