Emelkedhet az állami gondozottaknak járó búcsúpénz összege

Magyar Nemzet2016. február 18. 08:30

Nyolc év után emelkedhet az állami gondozásból kikerülők otthonteremtési támogatása a gyermekvédelmi törvény tervezete szerint - írja a Magyar Nemzet.

Az otthonteremtési támogatás összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez van kötve, így nyolc éve nem emelkedett, és 2008-as értékének mára mindössze 77,4 százalékát éri. Ezt az összeget az állami gondozásból kikerült fiatalok akkor kapják, amikor nagykorúvá válásuk után el kell hagyniuk a gyermekotthonokat.

A tervezet szerint valamennyi kategóriában 199 500 forinttal nőne az állami gondozottaknak 18 éves korukban kifizetett összeg, akiknek 1,3-1,9 millió forint járna, attól függően, hány évet töltöttek a szakellátásban. Az emelés mértéke 11-15 százalékos lenne, amivel a támogatás még mindig nem nyerné vissza 2008-as értékét.

A Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár által jegyzett módosítás számos szigorítást vezetne be, hogy a fiatalok kizárólag lakhatásra fordíthassák a pénzt. A támogatás ugyanakkor a jövőben is felhasználható lenne albérletre is, ám az állami gondozásból kikerültek az összeg kimerültével hamar az utcára kerülhetnek.

Címkék:
otthon, támogatás, otthonteremtés, gyermekotthon,