CSOK: két új kormányrendelet jön februárban

Pénzcentrum/Portfolio2016. január 21. 18:03

Február 3-án két új rendeletben, egy új lakásokról és egy használt lakásokról szólóban változtat a CSOK szabályain a kormány- jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Két új kormányrendelet jön február 3-án, ezekben benne lesz minden szabály, illetve a módosítások is. Egyik rendelet a használt lakáshoz jutás feltételeit, a másik az új lakáshoz jutás feltételeit rögzíti.

Az alábbi változásokra számíthatunk

  • A sajtótájékoztatón a miniszter megerősítette a 30 milliós összeghatár eltörlését. 

  • A kormány valamiképp támogatná a nagyvárosokban a tetőtérbeépítéseket, valamint külterületeken új tanyák építését. Belterületi zártkertekben is lehet majd építkezni támogatással.

  • A megszűnő építési engedélyezés helyett pedig más garanciák lesznek. Az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett.

  • Új és használt lakások esetében is eltörlik a tulajdoni korlátot, vagyis aki a támogatást igénybe szeretné venni, nem kell megválnia meglévő lakásától.

  • Azok a "bürokratikus szabályok" is megszüntethetők Lázár szerint, amelyek a korábban tulajdonolt ingatlan eladásából származó vételár felhasználását írják elő. Eddig úgy volt, hogy az elmúlt 5 évben értékesített ingatlan eladási árát "be kell forgatni", és csak a különbözetre igényelhető a CSOK.

    JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

    Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

     

  • A közfoglalkoztatottaknak arra lesz lehetőségük, hogy használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a CSOK-ot.

  • Egy kérdés megválaszolásakor pedig a sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az eddigi tervek szerint csak a 3 gyerekesek kaphatnak támogatást lakásra úgy, ha van már lakástulajdonuk, a változtatás szerint viszont már az egy- és kétgyerekeseknél is eltűnik a korlátozás.

 

A NOK versenyre készteti a lakáspénztárakat

A tapasztalat az, hogy a kassszatagok belátható időn belül nem feltétlenül kezdenek lakásvásárlásba, megtakarítási eszközzé vált a lakástakarék. A Nemzeti Otthonteremtési Közösség brit mintára készül, és segíteni fog ezen - tette hozzá Lázár János.

Címkék:
szocpol, csok, 10+10 millio, csok 2016, csok 10+10, csok 10+10 millió,