9 újabb fontos kérdés és válasz a megújult CSOK-ról

Pénzcentrum2016. január 19. 11:07

A CSOK kibővítése óta gyakorlatilag a fél ország számolgat, oszt-szoroz, és keresi a válaszokat az egyedi élethelyzetekre. Ezúttal 9 eddig nem tisztázott kérdést vettünk górcső alá banki szakértők segítségével.

1. Az új szabályok szerint a házaspár egyik tagjának kell 40 évesnél fiatalabbnak lennie. Mi van abban az esetben, ha a házaspár kérelmet benyújtó tagja elmúlt 40 éves, a másik tagja nem, azonban nem magyar állampolgár és nincs magyarországi jogviszonya (semmilyen)?

Amennyiben nem rendelkezik semmilyen jogviszonnyal, akkor nem igényelhető a támogatás. Amennyiben a 40 fölötti házastárs rendelkezik a szükséges további igazolásokkal, akkor a 40 éven alulinak legalább tartózkodási joggal kell bírnia, ilyen lehet például a menekült, a hontalan, a bevándorolt és az oltalmazott státuszok valamelyike is.

2. Mekkora CSOK-ra jogosult az a család, amely korábban, két gyermek után már igénybe vette a szocpolt, azóta viszont született egy harmadik gyermek is?

Amennyiben új lakást építenek vagy vásárolnak, úgy a 10 millió Ft adható támogatási összegből levonásra kerül a már korábban igénybe vett támogatások összege. Használt lakás vásárlásakor vagy bővítésekor pedig minimum 60 nm-es lakásméret az előírás és 600.000 Ft az adható támogatás összege.

3. Önerőnek számít-e a CSOK használt lakás vásárlásakor, illetve bővítésekor?

Mint minden közvetlen támogatás, a CSOK is a már meglévő saját forrásokat kiegészítő tényező, amely részét képezheti az önerőnek.

4. Kaphat-e CSOK-ot az a szülő (akár egyedülálló is), aki jelenleg ugyan GYES-en, GYED-en van, de az otthonteremtési támogatásért esetleg lemondana róla; vagy az új szabályok szerint GYED mellett hamarabb menne vissza dolgozni?

A támogatás igénylésének egyik feltétele, hogy OEP igazolást is be kell nyújtani, ehhez társadalombiztosítotti jogviszonyt kell igazolni, tehát legalább 180 napja munkaviszonnyal kell rendelkeznie a szülőnek.

5. Tetőtér beépítéssel új, önállóan forgalomképes ingatlant építve az új lakóingatlannak hány m2-esnek kell lennie?

Mivel ez esetben az tetőtér-beépítés következtében az ingatlan már nem egylakásos lakóépület, így a minden lakófunkciót önállóan ellátó új lakásnak legalább 60 m2 hasznos alapterületűnek kell lennie. Az ügyfélnek a CSOK jogosultsághoz az ingatlanokat albetétesítenie kell, azaz a két ingatlannak külön helyrajzi számmal is kell rendelkeznie.

6. Meglévő családi házra egy önállóan forgalomképes ingatlant építve elegendő-e a használati megállapodás a közös részek használatára?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem, az ingatlanokat albetétesíteni kell, azaz társasházat kell alapítani. A bírálat folyamán az ügyfélnek be kell nyújtania a társasházi alapító okirat Földhivatal által érkeztetett példányát.

7. A tavaly megelőlegező kölcsönt igényelt család igényelhet-e új CSOK-ot helyette?

Amíg a közvetlen támogatás nem került folyósításra, azaz, legfeljebb szerződött állapotban van, az ügyfél elállhat a régi kérelmétől, és beadhatja a kérelmét az új feltételek szerint folyósítandó támogatásra. Ilyenkor azonban figyelni kell arra, hogy a forrásszerkezet is változni fog.

8. A 2016. január elseje előtt Megelőlegező támogatást igényelt ügyfélnek a támogatás összegét részben vagy egészben vissza kellett fizetnie, akkor jogosult-e az új CSOK-ra?

Amennyiben az egyéb jogszabályi feltételek alapján az ügyfél jogosult a 10 milliós CSOK támogatásra, és 2016.01.01-jét megelőzően igénybe vett közvetlen támogatást, jelenleg a 10 millió forintos összeg és az eddig igénybe vett támogatási összeg különbözetére jogosult, akkor is, ha a régi támogatási összeget már visszafizette. Például, amennyiben 2003-ban vállalt két gyermeket, és az első megszületett 4 éven belül, de a második csak a 10. évben, akkor az ügyfélnek a 2,4 millió forint támogatási összegből a (ami 900 ezer plusz 1,5 millió forint volt) a második gyermekre számított 1,5 millió forintot vissza kellett fizetnie. Ha jelenleg már van 3 gyermeke, akkor (az egyéb feltételek teljesülését követően) 10 millió-2,4 millió, azaz 7,6 millió forint támogatásra jogosult a 10 milliós CSOK igénylésekor.

9. A tavalyi energetikai tanúsítvány még felhasználható a CSOK igénylésekor?

A CSOK ezen a téren egyszerűsödött, nincs már szükség erre a felmérésre. A korábban a B-besorolású, tehát a magyarországi átlagnál sokkal jobb energetikai hatékonyságú ingatlanok esetében elérhetőnél 10 százalékkal magasabb a jelenlegi rendszer szerint az összes használt lakásra a támogatás.

Loading...

Címkék:
szocpol, csok, csok 2016, csok 10+10, csok 10+10 millió,