Beújított a Magyar Posta: sokan már így fizetik a csekkeket

Pénzcentrum2016. január 18. 12:00

2015-ben 215 millió darab csekket fizettek be az ügyfelek, 2190 milliárd forint értékben. A hagyományos befizetés helyett azonban egyre népszerűbbek az új megoldások, sokan már ezekkel fizetik a csekkjeiket. 

Tavaly több mint 2190 milliárd értékben fizettünk be csekkeket. Míg a korábbi időszakban éves szinten 4-5 százalékkal csökkent a csekkes befizetések száma, addig 2015-ben az új fejlesztéseknek köszönhetően 2 százalékra csökkent ez a tendencia.

Hogyan fizetjük be a csekkeket?

Csekk QR-kód

A csekk megújítása és az elektronikus fizetési csatornák terjesztése érdekében 2015 év elején a posta kötelezővé tette a csekk QR-kód feltüntetését. A csekk QR-kód beolvasásával a posta Mobil Applikációján keresztül 2015-ben 370 ezer csekket fizettek be az ügyfelek 3,5 milliárd forint értékben. A csekk QR-kódos befizetések többsége munkaidőn kívül és munkaszüneti napokon történt.

Csekkbefizető automata

2015 februárjában 20 darab csekkbefizető automatát helyeztek üzembe, amelyeken bankkártyával is lehet fizetni. Az automaták is népszerűek, tavaly összesen 280 ezer csekket fizettek be, több mint 3 milliárd forint értékben.

Bankkártyás csekkbefizetés

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A korábbi készpénzfelvételi tranzakció helyett a csekkeket már kártyás vásárlási tranzakcióként is befizethetik az ügyfelek. 2015 év végéig 10,3 millió darab csekket fizettek be így, összesen 97 milliárd forint értékben.

Csekkoló

2015 év végén elindult a Csekkoló alkalmazás, amely a Posta Hűségkártya használata mellett postán, a csekkbefizető automatákon vagy az iCsekk applikáción keresztül, a regisztrált ügyfelek által befizetett csekkek adatait tartalmazza. Az automatikusan feldolgozott és kategorizált befizetések mellett lehetőség van arra is, hogy az egyéb kiadásokat és bevételeket rögzítse a felhasználó és az egyes pénzügyi tételeket tetszőlegesen csoportosítsa, elemezze. A rendszer lehetővé teszi, hogy a Díjnet szolgáltatást is igénybe vevő ügyfelek összekapcsolják fiókjukat a postai alkalmazással, ezáltal minden befizetés egy helyen lesz látható.

Címkék:
otthon, posta, csekk, befizetés,