Akár ezért is komoly büntetést kaphatnak most a háztartások

Pénzcentrum2016. január 11. 11:30

A hétvégén több hír is napvilágot látott, hogy az elszáradt fenyőfák lángra kaptak a lakók figyelmetlensége miatt. Bár már sokan kidobták az örökzöldeket, még mindig vannak olyanok, akik nem szabadultak meg az elszáradt karácsonyfáktól. Mutatjuk, mit lehet velük kezdeni, ha már feleslegessé váltak.

Mint ahogy a hírekben is hallhattuk, december és január a legveszélyesebb időszak a lakástüzek szempontjából. A sokéves tapasztalatok alapján decemberben és januárban a tűzesetek miatti riasztások száma akár a harmincat is elérheti naponta.

Loading...

Ennek gyakori oka lehet ilyenkor a különböző dekorációs elemek- például adventi koszorú, vagy fenyőfa miatt kialakult lakástűz is, amelyek közül mindennaposak a súlyos, komoly anyagi kárt jelentő esetek.

A tüzek megelőzése érdekében fontos a dekorációs elemek (például karácsonyfa) rendeltetésszerű használata. A karácsonyi ünnepek után, de különösen Vízkeresztet, azaz január 6-át követően kezdődik a fenyőfák az igazi kihelyezési dömpingje, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Mutatjuk, mihez lehet kezdeni az elszáradt fenyőkkel, ha már feleslegessé váltak.

A legtöbb helyen ingyenesen elszállítják

A legtöbb helyen szervezetten gyűjtik össze és szállítják el a kidobott fenyőfákat. Budapesten például a karácsonyi ünnepeket követő 1-1,5 hónapban a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) úgynevezett fenyőfa járatokkal szállítja el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál kukásautók gyűjtik össze az örökzöldeket. Emellett a fővárosban több mint 250 kijelölt gyűjtőhelyre is elvihetjük a megunt örökzöldeket. Ugyanígy több nagyvárosban, például Győrben, Szegeden, Pécsett, vagy Veszprémben is különjáratokkal szállítják el az utcára kitett fenyőfákat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fizethetünk is, ha erre nem figyelünk

Az elszáradt fenyőket minden karácsonyi kelléktől, például szaloncukros papírtól, díszektől megszabadítva kell a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére kitenni. Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt a hulladékszállító nem tudja összeaprítani, úgy érdemes kettévágva kitenni a szeméttárolók mellé. Ha a szeméttárolók mellé tesszük ki a fákat, figyeljünk arra, hogy azok ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem pedig az úttesten a parkolást, és a gépkocsik forgalmát.

Egyes helyeken az önkormányzati rendelet alapján a közterület, és a járdák tisztán tartásáról a mellettük álló ingatlanok, üzletek, intézmények tulajdonosainak és használóinak kell gondoskodniuk.

Ha ennek elmulasztásából adódóan baleset történik (például járdára hulló fenyőfa, elszórt ágak, csúszós, tűleveles járdaszakaszok) a tulajdonosnak kártérítési kötelezettsége van.

Mi lesz a kiszáradt fenyők sorsa?

  • A szelektív összegyűjtést követően legtöbbször újrahasznosítják a fenyőfákat. A tűlevelűeket először felaprítják, majd ezt követően a hulladékhasznosítók kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer háztartás számára tudnak fűtési gőzt, és villamos áramot biztosítani.
  • Ha nem szállíttatjuk el, akkor otthon felhasogatva és alaposan kiszárítva tökéletes lehet a következő fűtési szezonban gyújtósnak, de jól hasznosítható komposztként is.
  • Mohácson például a főtérre tervezett máglyához használják majd fel őket, amelyet a busójáráson fognak meggyújtani.

Címkék:
otthon, biztonság, fenyőfa, lakástűz, villamos baleset,