Itt a tiltólista: életveszélyes termékek a magyar boltok polcain

Pénzcentrum2015. november 22. 07:07

Egymást érik a szén-monoxid mérgezéses esetek Magyarországon, tegnap reggel például egy fiatal anyát és négyéves gyermekét találták holtan Kecskemét mellett. Pedig a veszélyt egy megfelelő szén-monoxid érzékelő azonnal jelzi! Nem könnyű azonban a választás, rengeteg ugyanis a bóvli termék a boltok polcain.

Tegnap reggel Kecskemét mellett holtan találtak egy harmincegy éves nőt és négyéves gyerekét; a holttestekre a rokonok bukkantak. A vizsgálatok alapján szén-monoxid-mérgezés okozta a halálukat: a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint rosszul működő gázkonvektorok voltak a házban, ezek voltak felelősek a magas szén-monoxid-koncentrációért.

Elkerülhető lett volna a tragédia?

Ahogy a fenti eset is mutatja, a téli időszak sajnálatos velejárója, hogy mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos hírek. Bár a szén-monoxid jelenlétét nem érzékeljük, viszont az esetek néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők lennének.

A veszélyt egy megfelelő szén-monoxid érzékelő azonnal jelzi!

Nincs azonban könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid érzékelőt vásárolnánk. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felel meg a biztonsági követelményeknek. Legutóbb például a fogyasztóvédelem által vizsgált szén-monoxid risztók 71 százaléka nem felelt meg az előírásoknak, így nem biztonságos a használatuk.

A kifogásolt berendezések magas száma viszont nem jelenti azt, hogy a kereskedelemben kapható valamennyi termék kockázatos. A vizsgált termékek folyamatosan frissülő "pozitív" és "negatív" listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján és a legutóbbi állapot alábbi galériánkban is elérhető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Címkék:
otthon, mérgezés, szén-monoxid, szén-monoxid-érzékelő,