Nagy újdonság a CSOK-nál, bővíthetik a rendszert

Pénzcentrum2015. augusztus 25. 11:59

A CSOK igénylői túlnyomó részt vidéki, használt ingatlanokat szeretnének vásárolni - derült ki az Emberi Erőforrások minisztériumának keddi sajtótájékoztatóján. A Pénzcentrum megkérdezte azt is, hogy mikor bővíthetik a támogatási rendszert, íme a válasz.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) két fő ponttal lett gazdagabb a korábbi támogatási rendszerhez, a szocpolhoz képest:

  • Már egy gyerek után is igényelhető
  • Használt lakásra is igényelhető

Ezek miatt már az első hónapban aláírt támogatási szerződések száma meghaladta a 2014-es összes aláírt szerződést. Az évi 500 támogatási szerződés helyett így évi 12 ezer magyar család juthat vissza nem térítendő támogatáshoz ezentúl évente.

Az eddig aláírt támogatási szerződéseket több mint 80 százalékban vidéken (ez a lakosság arányában nem meglepő - a szerk.), és több mint 70 százalékban használt lakásra kötötték meg

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Az államtitkár asszonyt megkérdeztük arról, hogy várható-e a támogatási rendszer kibővítése, erre a következő választ kaptuk:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Jelenleg még a tapasztalatok összesítése folyik, azonban reális idő után elképzelhető a rendszer kiterjesztése.

A tapasztalatok gyűjtése egyébként várhatóan legalább fél évig tart.

Címkék:
otthon, lakás, csok,