Támadnak az agresszív szúnyogok: idén sok lesz belőlük

Pénzcentrum2015. június 17. 09:03

Az ország több pontján megkezdődött a szúnyogpopuláció gyérítése, a Balatonnál a hétvégén 6 ezer hektáron már kémiai irtást is végeztek.

Az irtást a két évvel ezelőtti dunai árvíz óta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) központilag koordinálja. Állami forrásból idén is 1,5 milliárd forintot fordítanak csípőszúnyog-ártalom elleni védekezésre - írja a Metropol.

Hogy mikor van szükség az irtásra, meglehetősen egyszerű módszerrel állapítják meg a szakértők.

A csípésszámot hagyományos módon mérjük: egy-egy területen tíz-tíz percig maradunk, várva a szúnyogokat, melyeket begyűjtünk még a csípés előtt. A csípések számát aztán felszorozzuk hattal, így határozzuk meg az óránkénti adatot. Ha ez eléri a 40-50-es értéket, elrendeljük a kémiai irtást

 - mondta a lapnak Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balaton körüli gyérítési munkákat irányító szakértői csoport vezetője.

Mire azonban irtás megkezdődik - a kivitelező beszerzi a szükséges engedélyeket, értesíti a méhészeket -, az óránkénti csípésszám 60-70-re is emelkedhet.

A szakember szerint ezen a nyáron az átlagosnál több lehet a szúnyog, bár tavasszal még úgy tűnt, hogy az idei enyhébb év lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amikor azonban egy kisebb árhullám levonult a Dunán és a Balaton környéki folyókon, már érezhető volt, hogy rosszabb lesz a helyzet, mint általában.

A hirtelen felmelegedés hatására intenzívvé vált a kirajzás, és agresszívabbakká is váltak a szúnyogok.

Címkék:
otthon, szúnyog,