Hamarosan mindenkiből Főgáz ügyfél lehet

Magyar Nemzet2015. április 13. 13:03

A GDF Suez után az E.On és az olasz Eni tulajdonában lévő Tigáz is visszaadhatja hamarosan az egyetemes gázszolgáltatási engedélyét, így pedig az állami Főgáz Zrt. lenne az ország egyetlen lakossági gázellátója - írja a Magyar Nemzet.

Ha ez megtörténne, akkor

a Főgáz kapná meg a 3,3 millió lakossági fogyasztót, viszont a céget terhelné az az évi több tízmilliárdos veszteség is, amit a rezsicsökkentés okoz a szektorban.

Szintén a Főgáznak kellene ezek után azzal a több milliárdos tartozással kezdenie valamit, amit a nem fizető lakosok felhalmoztak.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint ezeket a lukakat valahogy be kellene foltozni, amit vagy a gázárak emelésével, vagy állami pénzből lehetne megtenni, tehát a lakosok vagy ügyfélként, vagy adófizetőként, de fizetni fognak a rezsicsökkentés miatt.

Felsmann Balázs a Budapesti Corvinus Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Menedzsment Kutatóközpontjának vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta erről, véleménye szerint

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
a kormány most tudatosan próbálja kiszorítani a multicégeket a lakossági gázpiacról,

ha viszont ez sikerült, akkor elkezdhet majd azon dolgozni, hogy ne legyen veszteséges a piac. Ez szerinte gázáremelés nélkül is sikerülhet, ugyanis az elmúlt időben csökkent a gáz beszerzési ára a nemzetközi piacon, miközben a háztartások nem fizetnek kevesebbet.

Címkék:
otthon, gáz, tigáz, gázfogyasztás, főgáz, gdf suez, lakossági gázár, gázárak,