Lakást vásárolsz idén? Drágulásra számíthatsz

Pénzcentrum2015. február 17. 16:01

2014-ben emelkedésnek indultak a használt lakások árai, a harmadik negyedévben több mint 4 százalékkal. 2014 egészét nézve pedig - öt évnyi árzuhanás után - közel 2 százalékos áremelkedésről beszélhetünk, igaz ez elsősorban az ország fejlettebb régióiban tapasztalt fellendülésnek köszönhető.

A 2014-re vonatkozóan rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a lakásárak növekedése 2013 vége óta valóban beindult, megfordult az évek óta tartó lejtmenet - tájékoztatta a Pénzcentrumot Lakásárindex felmérése alapján az FHB.

2014 első kilenc hónapjában a lakóingatlanok értéke 3,7 százalékkal emelkedett.

A számok ugyan a válság előtti szintekhez képest továbbra is nagyon alacsonyak, de a 2014. III. negyedévében - az előző év azonos időszakával összehasonlítva-, az építési engedélyek esetében a 30 százalékos, míg az új lakások esetében a 26% körüli növekedés figyelemre méltó volt. Októberben és novemberben egyaránt több építési engedélyt adtak ki országosan, mint 2013 azonos hónapjaiban, a különbség 10-15 százalékos volt. A lassan elinduló fejlesztésnek köszönhetően vélhetően folytatódik a pozitív irányú folyamat, és az új lakások száma is tovább növekedhet 2015-ben.

Az építési engedélyek és új lakás építések növekedése Budapesten a harmadik negyedévben felülmúlta az országos átlag szintjét, bár az első kilenc hónapban átadott lakások száma még mindig csak negyede a 2008. január-szeptember közötti időszakban mértnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lakáshitelek piaca 2014. III. negyedévében is erős maradt.

Címkék:
otthon, lakás, ingatlan, fhb lakásárindex,