Nincs igény új lakásokra, bár támogatás van rá

Népszava2014. február 14. 09:31

Nőtt az építőipar, de új lakás alig épült - írja a Népszava.

2005 óta tavaly nőtt először az építőipar teljesítménye, közel tíz százalékkal haladta meg a tavalyit. Az épületek építése tíz körüli, az infrastrukturális létesítményeket is magukba foglaló egyéb építmények építése közel kilenc százalékkal nőtt 2012-höz képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tavalyi növekedés elsősorban az ipari épületek építésének köszönhető, a lakásépítések továbbra is csökkentek. Az iparágat a felújítások húzhatják fölfelé. Az állami intézkedések, kamattámogatások egyelőre nem jártak eredménnyel, az emberek nem szívesen vesznek fel még kedvezményes hitelt sem.

Az építőipari cégek több mint fele a jelenlegi helyzetben a létszám megtartásával, a bérek és egyéb juttatások szinten tartásával, valamint új értékesítési, szolgáltatási piacok keresésével próbál talpon maradni - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a tagjai körében végzett felmérés eredményét. Koji László, a szakszövetség ügyvezető alelnöke közölte, a beruházások nagy része állami, vagy uniós forrásokból épül. Az áthúzódó beruházások, valamint a szintén főleg állami pénzekből épülő stadionok idén is növelik az ágazat teljesítményét.

Az építőipar idén nem számolhat nagy ingatlanfejlesztésekkel, sem a lakossági megrendelések szaporodásával.

Címkék:
lakás, felújítás, építőipar, beruházás, stadionok,