Így néz ki Magyarország legmodernebb társasháza - exkluzív fotók

Nagy Bálint2014. január 28. 12:03

Várhatóan 2014 nyarán adják át Magyarország első 100 lakásos passzív társasházát Budapest XIII. kerületében - értesült a Pénzcentrum.hu a szerkezetkész épület mai napon tartott bokrétaünnepségén. A lakásokra, mint például az eseményen bemutatott 60 négyzetméteres, félkész mintalakásra vonatkozó bérleti feltételekről február 13-án dönt a kerületi vezetés, s várhatóan február végén írják ki az első szociális bérlakás-pályázatokat.

Utolsó szakaszához érkezett Magyarország első 100 lakásos passzív társasházának kivitelezése. Várhatóan a nyár folyamán adják át a jelenleg szerkezetkész épületet, amely a környező országokban mindenképp kuriózumnak számít. Nagy Csaba, a ház terveit jegyző Archikon Kft. ügyvezetője szerint ilyen léptékű passzívház hazánk környezetében kizárólag Ausztriában található. Tolnai Tibor, a generál kivitelező Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: az építés sikere megmozdíthatja a hazánkban jelenleg vegetáló lakáspiacot, s ezen keresztül az építőipart is.

A Reitter Ferenc utca, Zsinór utca, Jász utca és Fáy utca által határolt 4 402 négyzetméter nagyságú építési telken zártsorú beépítési móddal, 14,4 méter építmény magassággal épült meg a három tömbből álló épületegyüttes, mely mind a Jász utca, mind a Zsinór utca felől rendelkezik majd személybejárattal. A három épülettömbben három méretkategória szerint oszlanak el a lakások. A legnagyobb, 60 négyzetméter alapterületű otthonok 1+2 félszobásak (a képekenlátható félkész mintalakás a 60 négyzetméteres kategória - a szerk.), míg a közepes méretű, 50 négyzetméter körüli lakásokban egy szoba és nappali található. A harmadik, legkisebb épületszárnyban pedig 40 négyzetméteres, egyterű, térelválasztókkal szeparált garzonlakások kapnak helyet. A szociális bérlakások lakói nagyjából 15 ezer forintos fűtési költséggel számolhatnak, évente!

A várospolitiaki, s ingatlanfejlesztési szempontból is kihívást jelentő projekt a XIII. kerület lassan egy évtizede tartó szociális bérlakásprogramjának legújabb eleme. A beruházás teljes egészében önkormányzati finanszírozású, így tulajdonosa, üzemeltetője, és használója is a kerület lesz. Értesüléseink szerint ugyanakkor 100 millió forintos csúszásban van a kerület - a mai napon kiadott sajtóanyag szerint ugyanis 2,3 milliárd forintot emészt fel a beruházás, míg korábban 2 milliárd 194 millió 173 ezer forintos bekerülési költséget vetítettek előre.

A szociális bérlakásokat - a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva - pályázat útján ítélik majd oda a XIII. kerületi, szociálisan rászoruló lakosoknak. A lakásokra vonatkozó bérleti feltételekről február 13-án dönt a kerületi vezetés, s várhatóan február végén írják ki az első szociális bérlakás-pályázatokat. A várható bérleti díjakat a kerület már elfogadott lakbérrendelete szerint határozzák majd meg, de figyelembe veszik a minimális fenntartási költségeket (rezsi) is. Az első lakók várhatóan a nyár vége felé költözhetnek majd be új otthonaikba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
lakás, Budapest, passzívház, fejlesztés, szociális bérlakás, építkezés,