Eladhatatlanok az eladósodott társasházi lakások

Pénzcentrum2013. szeptember 23. 09:02

Egyre több társasházról derül ki, hogy különböző okok miatt az elmúlt években tetemes, nemritkán több tíz millió forintnyi adósságot halmoztak fel, ami tovább fékezi az ingatlanpiacot - írja a Napi Gazdaság.

A lap szerint a legtöbb ilyen helyzetbe került ingatlan Budapesten és a nagyvárosokban található. A probléma alapvetően abból adódik, hogy a lakók egy része évek óta nem fizeti a közös költségeket. Nemcsak a lepusztult házakban sok a probléma, hanem azokban is, amelyeket az elmúlt években pályázati források segítségével és hitelből újítottak fel, a tulajdonosoknak ugyanis nem csupán a közös költséget, hanem a törlesztőrészleteket is fizetniük kellene.

A vevők egyre bizalmatlanabbak, nem érik be annyival, hogy a tulajdonosnak nincs tartozása, a ház ügyeire, banki és közműtartozásaira is kíváncsiak - az ezt bizonyító okiratok beszerzése azonban jelenleg nem egyszerű feladat, jobbára csak a közös képviselő együttműködésével valósítható meg.

A jelentős tartozást felhalmozó társasházakban lévő lakásokat ma már árengedménnyel sem lehet eladni. Közben mind több ingatlanközvetítő iroda reklámozza azzal a kínálatában szereplő lakást, hogy a ház ügyei is rendben vannak. Szakértők ennek ellenére óvatosságra intik a lakásvásárlásra készülőket.

 

Címkék:
lakás, lakáshirdetés, lakásvásárlás, ingatlan, társasház,