Ez a legújabb trükk? Ilyen rezsiszámlát is ritkán lát az ember

Pénzcentrum2013. augusztus 23. 05:09

Bár vélhetően ritka, mint a fehér holló, olykor azért előfordul, hogy a rezsicsökkentés mértékét az elszámoló számlán negatív előjellel tünteti fel a közműcég. Természetesen ezekben az esetekben nem arról van szó, hogy mi fizetünk a szolgáltatónknak; ennél prózaiabb a válasz.

Mint ismert január elsejétől 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz-, villamosenergia-, illetve távhő ára Magyarországon. Az egységes árcsökkentés mellett rendeletben határozta meg a kormány az energiaszolgáltatók által a felhasználók részére kibocsátott számlák számlaképére vonatkozó követelményeket is. A rendelet a villamosenergia- és a földgázszámlák esetében is részletes előírásokat fogalmaz meg arról, milyen adatokat kell tartalmazniuk a részszámláknak és az elszámoló számláknak. Az intézkedés hozzávetőlegesen 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán. A számlaképre vonatkozó előírások viszont olykor érdekes eredményhez vezetnek.

A rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló törvény szerint valamennyi számlán - így az elszámoló, jóváíró és rendező számlákon is - ki kell mutatni a rezsicsökkentés hatását. A rezsicsökkentés eredményének megjelenítése egyértelmű abban az esetben, ha a számlán terhelés jelentkezik, vagyis a díjfizetőnek be kell fizetnie egy adott összeget. Abban az esetben viszont, ha a számlán valamilyen okból díjvisszatérítés szerepel, már más a helyzet.

Már a kezedben van az elszámoló számla; és azon negatív összegben szerepel a rezsicsökkentés mértéke? Fotózd le, s küldd el a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Köszönjük!

Amennyiben a számlán jóváírás szerepel, vagyis a díjfizető visszakap valamekkora összeget a számlán negatív előjellel jelenik meg a számára visszajáró összeg - hívja fel a figyelmet a Főtáv Zrt. A rezsicsökkentésből adódó megtakarítás számítása - a törvényben foglalt kötelezettség szerint - ebben az esetben is megtörténik, de a visszajáró összegre vonatkozó megtakarítás negatív szám lesz. Tudniillik a visszatérítést tartalmazó negatív végösszegű számla esetében a rezsicsökkentés összege is negatív előjelű számként jelenik meg, hiszen itt visszatérítésről van szó és nem pedig befizetési kötelezettségről.

Visszatérítés például a költségosztók alapján történő utólagos elszámolásból, egyenletes díjfizetés éves elszámolásából, ingatlan adás-vétel során, illetve a hőfogyasztás korrekciója esetén történő számlarendezésből adódhat. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy kizárólag a rendező, jóváíró elszámoló számlában érvényesített rezsicsökkentés vehet fel negatív értéket, a kumulált (év elejétől számított és összesített) rezsicsökkentés azonban minden esetben pozitív összeg lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azoknál az ügyfeleknél tehát, akik éves leolvasási rendben vannak (bár szolgáltató függő, de a hazai fogyasztók többsége ilyen - a szerk.) előfordulhat majd, hogy negatív összegben lesz feltüntetve a rezsi-megtakarítás. Így esetükben a tényleges fogyasztás elszámolásakor kevesebb jár majd vissza, mint a január elseje előtti díjon számított energiaár esetén (A fogyasztással arányos közműdíj természetesen minig kevesebb lesz). Az éves leolvasási rendben a fogyasztók folyamatosan kerülnek leolvasásra egy meghatározott ütemterv szerint. A fordulónapot tehát meg kell várni ahhoz, hogy kiderüljön, kinek mennyi is jár vissza.

 

Címkék:
számla, energia, rezsi, rezsicsökkentés,