Embertelen! Ezek a legmelegebb lakások, munkahelyek + képek

Pénzcentrum2013. július 28. 08:02

Brutális hőmérséklet uralkodik a magyar lakásokban, irodákban - derül ki olvasóink leveleiből. Pedig lehetne védekezni!

Néhány napja megjelent, "Hány fokra hűtsük a lakást, irodát? Itt a válasz!" c. cikkünkben felhívást intéztünk olvasóink felé. Felhívásunkban az ország legforróbb lakását és munkahelyét kerestük. Ezért arra kértük olvasóinkat fotózzák le a hőmérőt, s küldjék el számunkra. Néhányan éltek is a lehetőséggel, ezekből szemezgettünk:

 

Mit tehetünk a felmelegedés ellen?

A legnagyobb kánikulában a legtöbben a klíma mellett teszik le a voksukat. Ha azonban figyelembe vesszük a gépi hűtés primer energiaigényét, költségeit és környezeti kockázatait, akkor belátható, hogy annak elkerülése vagy legalábbis csökkentése végett minden ésszerű építészeti és épületszerkezeti eszközt igénybe kell venni. A megfelelő hőmérséklet ráadásul a legtöbb épületben "passzív hűtéssel" is biztosítható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szakértők szerint a természetes anyagokból készült hőszigetelés, árnyékolással együtt 5-7 °C fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét. Árnyékolásra több mód is létezik, de a legjobb talán a zsaluzia és a redőny. Ezek hőátadó felülete ugyanis kültéren van, vagyis a lamellákon leadott hő nem jut a lakásba. Ugyanakkor nem árt átgondolni az ablakcserét is. Ma már vannak olyan nyílászárók, melyekkel biztosíthatjuk a hosszú távú, hatékony hő elleni védekezést. Ha pedig házépítésben, vagy vásárlásban gondolkodunk mindezek mellett vegyük figyelembe az ingatlan tájolását, a különböző építési anyagokat, technológiákat, s ne féljünk tanácsot kérni energetikus szakembertől is.

 

Címkék:
lakás, szigetelés, nyílászáró, kánikula, klíma,