Dózerolják az Illatos úti Dzsumbujt

Pénzcentrum2013. március 14. 11:04

Hamarosan óriási sitthalom marad már csak a hírhedt Illatos úti Dzsumbuj helyén, melynek központi épületét hétfőn kezdték el bontani. A rossz hírű telep eredetileg három ikerépületből állt, melyeket 1937-ben építettek az akkori illegális szegénytelepek lakóinak és a környező gyárak munkáscsaládjainak elhelyezésére. A telep felszámolása kényes feladat, amint az önkormányzat kiürít egy lakást, azt hamarosan újabb illegális lakásfoglalók teszik magukévá.

Hétfőn kezdték el bontani Budapest leghírhedtebb lakótelepének középső, központi épületét. A hírhedt Illatos úti Dzsumbuj eredetileg három épületpárból állt, első épületet már évekkel ezelőtt lebontották, most a középső van soron. A tömb bontására 66 nap áll rendelkezésre, az üres telket az önkormányzat értékesíti.

A három ikerépületből álló lakótelepet 1937-ben építették az Illatos út és a Gubacsi út találkozásánál, melynek 303 darab, 28 négyzetméteres lakásai akkor megoldást jelentettek a környező gyárak munkáscsaládjainak elhelyezésére. Számos családot illegális szegénytelepekről költöztettek ide, a lakások első pillanattól kezdve bérlakásként funkcionáltak. "Ezek nem embernek való viszonyok, nincs a környéken gyakorlatilag semmi ezen a telepen kívül. Környezetszennyezés van, kosz van, bűz van, pocsék a közlekedés" - számol be az Index videójában a telepen uralkodó áldatlan állapotról Szántó Katalin, szociális munkás.

A lakótelep harmadik épületpárjának sorsa még mindig rendezetlen, a lakásokban még több család él. A telep felszámolása egyébként is rendkívül nehéz feladatnak bizonyul, az ott élők elmondása szerint, amint az önkormányzat egy lakást kiürít, hamarosan újabb illegális lakásfoglalók költöznek be oda.

Címkék:
lakás, szemétszállítás,