Megmenekülhet a BKV is: aláírták a Budapest-szerződést

Pénzcentrum2013. március 8. 13:17

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester aláírták a Budapest-szerződést, melyben a kormány átvállalja a főváros adósságának 60 százalékát. Komoly financiális könnyebbség ez a sok milliárdos adóssággal terhelt főváros számára.

A kormány a napokban vállalta át a főváros adósságának 60 százalékát, ami az általános pénzügyi nehézségek megoldásán túl, közvetve megoldást jelenthet a BKV finanszírozási gondjaira is. Tarlós István főpolgármester egy korábbi nyilatkozatából kiderül, hogy Budapesten több mint 104 milliárd forint az állami adósságátvállalás mértéke. Tarlós István péntek délelőtt fogadta hivatalában a kormányfőt, a megbeszélés után pedig ünnepélyes keretek között írták alá az adósság átvállalásáról szóló "Budapest 21" elnevezésű egyezséget.

"A dokumentumban szó van a Duna-parti városrendezés kérdéséről, több közlekedési és városfejlesztési projektről, valamint egy általános együttgondolkodást is tartalmaz a megállapodás" - tette hozzá a főpolgármester. A jövőben a megállapodás keretin túl még több konkrét projektekkel kapcsolatos is várható a főváros és a kormány együttműködésében. "Ez a megállapodás nem rövid, hanem közép és hosszú távon tartalmazza a fővárosi tömegközlekedés problémáinak megoldását" - emelte ki Tarlós István, utalva a BKV hosszú évek óta halmozódó finanszírozási problémáira.

Címkék:
hitel, bkk, bkv, lakás,