Egyre többen vesznek kiváló állapotú ingatlant

Pénzcentrum2013. február 8. 11:46

A szezonalitásnak, vagyis az ingatlanpiacon mindenkor gyenge januárnak megfelelő alacsony forgalommal indult a 2013-as esztendő. Az általános decemberi hullámvölgyet követően a kereslet intenzitása is a megszokott kerékvágásban folytatódott.

Míg az ország két felén a tégla lakások vásárlói közel azonos lakásárakon költöttek januárban, addig a paneleket nézve bő 1 milliós különbség mutatkozott - áll a Duna House legfrissebb elemzésében. A keleti országrészben 6, nyugaton 7 millió fölött jött ki a fajlagos átlag. Legmagasabb átlagáron a budai tégla lakásokat vették, itt a januári átlag 19 millió fölött zárt. Míg Budapesten a "lakható", "jó" és "nagyon jó" minőségi besorolású lakásokat nagyjából egyforma arányban vették januárban, addig Pest Megyében a vevők fele csak kiváló állapotú ingatlant vett és viszonylag magas, 14 százalék volt az újépítésű ingatlant vásárlók aránya is. Vidéken a vevők háromnegyede vette a jobb minőséget, csak egynegyed jutott a felújítandó, vagy épp lakható állagúra.

A leendő vásárlók a 13., 14., 2. és 11. kerületek iránt érdeklődtek a leginkább a múlt hónapban. A belváros - főleg az 5. és 6. kerületek - népszerűsége viszont csökkent kissé egy hónap alatt, de így is a felső harmadhoz tartoznak. Budapest dél-délkeleti szektora továbbra sem elsődleges célpont, a vásárolni szándékozók 5 százalék alatt jelölik meg csupán.

Hirtelen nagyot ugrott a budapesti házak esetében az árleviteli hajlandóság és az alkukedv is néhány hónap alatt. Tavaly novemberben csupán 6-, a múlt hónapban már 11 százalékot csökkentettek átlagosan az árakból az eladók, hogy lehetséges vevőre találjanak. A vásárlók sem voltak kíméletesek, januárban további 11 százalékos alkura voltak képesek ebben a szegmensben.

Budapesten a vevők közel harmada 20-as korosztály volt, 10,7 millió forintos átlagáron vásároltak 52 négyzetméteres ingatlant. Ugyanitt a másik masszív korosztály a 30 évesek voltak 29 százalékkal, ők már 12,3 milliót költöttek és nagyobb, 60 négyzetméteres lakást vásároltak átlagban. Vidéken a 20-as korosztály csak a vásárlók negyedét tette ki, a fővárosiakkal ellentétben kevesebbet (8,7M) költöttek, de nagyobb lakást (68m2) tudtak vásárolni. A vevők harmada ugyanitt 30-40 év közötti, 10,4 milliós ingatlant vásároltak átlagosan és 72 négyzetméteres lakáshoz jutottak.

Az eladás okának Budapesten 36 százalékban az örökölt lakás értékesítését jelölték meg az ügyfelek, 34 százalékban viszont a nagyobb lakásba költözéssel indokolták az értékesítést. Kisebbe csupán az eladók 13 százaléka vágyik, vagy kényszerül. Vidéken viszont (22%) erős a kisebbe költözők tábora, akik 14,4 milliós átlagon 104 négyzetméteres ingatlanokat adtak el. Náluk picivel nagyobb csoport a nagyobbra váltók aránya (24%) és a legmarkánsabb, 30 százalékot kitevő csoport vidéken is az örökölt ingatlanjukat értékesítők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdekes összehasonlítani az idei, átlagosnak mondható januári hónap és az egy évvel ezelőtti, végtörlesztéssel és befektetői hullámmal felfokozott tranzakciók adatait. Akkor vidéken inkább a kisebb, 60 négyzetméter alatti ingatlanokat vették és bár idén is a 40-60 négyzetméter közöttiek teszik ki a vásárlások 40 százalékát, összehasonlításban nagyobb a 60-100 négyzetméter között vásárlók aránya. Budán ugyanebben az összehasonlításban szintén a kisebb lakások drasztikus csökkenése látszik. Míg tavaly januárban a 20 négyzetméter alatti garzonok tették ki a vásárlások harmadát, idén ez megfeleződött és inkább a 40 négyzetméter felettiekre költöttek. Pesten ugyanez a helyzet, de az árak miatt itt mindez egy méretkategóriával feljebb figyelhető meg.

 

Címkék: