Harmadával csökkentheti a rezsit a fűtés-korszerűsítés

Pénzcentrum2012. december 4. 18:31

Az elavult, régi, alacsony hatásfokkal működő fűtési rendszerek lecserélésével, korszerűsítésével akár 20-30 százalékkal is csökkenthető az ingatlanok energiafelhasználása, ami egy fűtési szezonban akár 50-75 ezer forintos megtakarítást is eredményezhet. Az ilyen beruházások megtérülése 4-10 év között mozoghat, és már most érdemes elkezdeniük az előkészítő munkákat azoknak, akik tavasszal belevágnának a korszerűsítésbe.

A teljes fűtési rendszer korszerűsítésével akár 20-30 százalékkal csökkenthető egy ingatlan energiafelhasználása, társasházi lakások és családi házak esetében egyaránt - állítja az OTP Lakástakarék friss modellszámításaira hivatkozva. "A régi rendszerek nem szabályozhatók megfelelően, és jellemző rájuk, hogy általában a kazán rossz hatásfokkal, a tapasztalataink szerint nagy átlagban körülbelül a névleges teljesítmény 70 százalékán üzemel. A hőtermelő berendezések cseréjénél a hatásfoknövelés mellett a megfelelő szabályozás kiépítése biztosítja a gazdaságos üzemeltetést, hiszen beállíthatóvá válik, hogy a fűtőkészülék mindig az éppen szükséges energiát adja le. Így azonos komfortérzet mellett egy jó hatásfokú fűtőberendezéssel és jól beszabályozott rendszerrel akár 20-30 százalékkal csökkenhet az energiafelhasználás" - magyarázza Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

A megtakarítási arány tovább növelhető, ha a használati meleg víz előállításának módját is korszerűbbre cseréli az ingatlantulajdonos. "Ez utóbbi például a családi házaknál elsősorban napkollektor alkalmazásával lehetséges, ami a meleg víz előállításához szükséges energiafelhasználást akár 60 százalékkal is csökkentheti. Tapasztalataik szerint így összességében egy olyan családi háznál, amelynek az éves fölgáz- és áramfogyasztása körülbelül félmillió forintra rúg, fűtés-korszerűsítéssel, vagy megújuló energiás beruházással 50-75 ezer forintos megtakarítás érhető el egy fűtési szezon alatt" - mondja a vezérigazgató-helyettes.

A szakemberek szerint egy nyílászárócsere után mindenképpen szükséges a fűtési rendszert is korszerűsíteni, és az épület szigetelése után is kifejezetten ajánlott. "Fűtés-korszerűsítés nélkül a beépített kazán teljesítménye gyakran nagyobb a szükségesnél, ami a gyakorlatban a fűtőkészülék gyakori ki-be kapcsolását eredményezi, ez pedig többlet energiafelhasználással jár, és a készüléket is tönkreteszi" - mondja Köntös Péter, valamint hozzáteszi. hogy az energetikai felújításoknál nagyon fontos a megfelelő sorrendre is ügyelni, az esetek 90 százalékában előbb a külső hőszigetelést és az ablak- és bejárati ajtócserét érdemes elvégezni, és utána a fűtés-korszerűsítési munkálatokat.

Bár egy társasházi lakás és egy családi ház esetében is hasonló arányú energiamegtakarítást lehet elérni a fűtési rendszerek felújításával, előbbi esetben sokkal behatároltabbak a korszerűsítési lehetőségek. Itt főként a megfelelő fűtőkészülék és hőleadási mód - radiátoros fűtés, padló-, fal-, mennyezetfűtés - kiválasztása, valamint a szabályozás eredményezhet a pénztárcán is érezhető megtakarítást. Családi ház esetében sokkal több eszköz áll rendelkezésre a fűtésszámla csökkentésére: itt már a geotermikus, vagy levegő hőszivattyús fűtési rendszerek, a hővisszanyerős szellőztetési rendszerek és a napenergia-működtetésű rendszerek (napkollektor, napelem) is kiépíthetőek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: