Családi ház: ennyiből újíthatod fel, ennyi idő alatt térül meg

Nagy Bálint2012. november 6. 15:14

Bár lakóépületeink energiahatékonyságában hatalmas megtakarítási potenciál rejlik, ennek ellenére a pénzhiány és a műszaki tudatlanság miatt egyelőre csak kevesen adják a fejüket az épületek korszerűsítésére. Pedig az ésszerű beruházások néhány éven belül, akár állami támogatás nélkül is megtérülhetnek a háztartások számára.

A magyar háztartások energiafelhasználását csupán energiahatékonysági korszerűsítések révén közel felével lehetne csökkenteni - hangzott el az Energiaklub mai napon tartott háttérbeszélgetésén. Miközben a magyar lakóépületek fűtésre és melegvíz-előállításra ugyanannyi használnak fel, mint a hazai nagyerőművek energiafogyasztása együttvéve, mindeddig elenyésző volt az épület-felújítások mértéke.

 


Közgazdasági számítások alapján ugyanakkor bizonyos beruházások néhány éven belül, akár állami támogatás nélkül is megtérülhetnek a háztartások számára. Arról nem is beszélve, hogy a beruházások növelik a lakások komfortját, az ingatlan értékét, sőt, sok esetben kiváló pénzügyi befektetést jelentenek.

A felújítások elmaradása ugyanakkor csak részben indokolható pénzhiánnyal. Az Energiaklub felmérése szerint a lehetőségek ismeretének hiánya, a felújítás gazdasági hasznaival szembeni szkepticizmus ugyanúgy jelen van a társadalomban, mint a tőkehiány. A legtöbben kételkednek például abban is, hogy régi ingatlanuk egyáltalán korszerűsíthető-e. De sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan is kezdjenek neki az energiahatékonysági beruházásoknak.

Címkék: