Vége a trükközésnek: lecsapnak a csalókra a közműcégek

Pénzcentrum2012. október 29. 14:01

Már hazánkban is tesztelik azokat az intelligens mérőket, amelyekkel akár az áramlopást vagy a valóságtól eltérő adatok bediktálását lehet majd kiküszöbölni. Az új módszer az energiatámogatások rendszerét is átalakíthatja.

Valós idejű mérési adatokkal fegyverkeznek a közműszolgáltató cégek többek között a lopások, csalások ellen - derült ki az október közepén rendezett budapesti Smart Grid & Smart Metering konferencián. Az adatokat olyan mérők felszerelésével nyernék, amelyek kommunikációs egységeket is tartalmaznak, így mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók figyelemmel követhetik az energiafelhasználást. "A rendszerben azonnal látszik, ha a hálózaton valamilyen rendellenesség történik, így a mainál sokkal jobb esélyeket kínál a lopások felderítésére" - mondta Füzi Ákos, az IP Systems ügyvezetője.

Az okos mérőkkel megvalósuló kétirányú kommunikációból nem csak a szolgáltatók, hanem a fogyasztók is profitálhatnak. "Ki lehetne alakítani a fogyasztási szokásainkhoz illeszkedő tarifacsomagokat, így a csúcsidőn kívül kevesebbet fizethetnénk a gázért, hasonlóan egy mobil-előfizetéshez. De már olyan megoldások is léteznek, hogy a mosógép akkor kapcsol be, amikor a szolgáltatótól kapott adatok alapján a legolcsóbb az áram" - vázolta a lehetőségeket a szakember. De az intelligens mérés akár az energiatámogatást is átalakíthatja. A rászorulók például előre feltöltött "energiakártyák" formájában kaphatnák az állami támogatást, vagy reggel és este pár óráig kedvezményes áron kapcsolhatnák be a fűtést.

"Az intelligens mérést Magyarországon már több kísérleti programban tesztelik különböző szolgáltatók, a bevezetését uniós direktívák is szorgalmazzák, igaz, konkrét határidő nélkül. Az országos szintű alkalmazásához azonban egy független operátor cégre lenne szükség" - magyarázta Füzi Ákos.

 

Címkék: