Dráma: bezár a legendás budapesti vásár

Pénzcentrum2012. szeptember 13. 11:02

Haldoklik a lakáspiac, így tíz év után először elmarad a jövő hét végére tervezett 21. őszi budapesti Lakásvásár - olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a rendezvény egyfajta lakmusz papírja volt a lakáspiacnak - a kiállítók és látogatók száma mindig hű képét mutatta a piac állapotának. 2002-ben 40 kiállítóval indult a "sikerszéria", a csúcsot pedig 2005-2006 jelentette, amikor csaknem 200 kiállító kínálta portékáit, az új és használt lakásokat, valamint az elengedhetetlen banki hiteleket, illetve a különböző állami támogatásokat.

A közleményben ugyanakkor kiemelik: idén tavasszal ismét csupán 40 kiállító vett részt a vásáron, jelezve, hogy a piac haldoklik. "Alig épül új lakás, az építő cégek tönkrementek, a magyarok csődöt jelentettek, a külföldiek kivonultak, a használt lakások adásvétele beszűkült, nincs igazán fizetőképes kereslet a piacon, a bankok szinte alig hiteleznek, s a most beindított kamattámogatás és szocpol sem mozdította meg a piacot, magyarán ez a szektor befuccsolt" - összegezte a problémákat Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke.

"Állami pénz nélkül önmagában a lakáspiac nem képes működni Magyarországon. S, mivel az elmúlt években hektikus, kiszámíthatatlan, hosszú távra tervezhetetlen volt az állami szerepvállalás, ez a mostani válság időszakban sújtja leginkább ezt a szektort. Az idei évre az állam által tervezett 6 milliárdos lakáscélú költségvetés elenyésző a 2000-es évek közepén megvalósult 230 milliárdhoz képest, aminek csaknem a fele visszavándorolt a költségvetésbe adók és járulékok formájában" - mondta Borsi László.

 

Címkék: