A kamattámogatás indíthatja be a lakáspiacot? Nem valószínű

MTI2012. augusztus 7. 16:04

A hazai kereskedelmi bankok többsége még csak fontolgatja az új állami kamattámogatásos hitelkonstrukció elindítását, az OTP-nél azonban már igényelhető a termék, amitől a bank a lakáspiac élénkülését várja. A megkérdezett ingatlanszakértő szerint azonban trendforduló csak a gazdaság bővülésével lehet.

Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője üdvözlendőnek nevezte minden új lakáshitel-termék piaci megjelenését, de hangsúlyozta, hogy trendforduló addig nem lehet, amíg nem nő a háztartások eladósodási hajlandósága. Aki eddig is fontolgatta, hogy támogatott hitelre vásárol lakást, annak a döntését gyorsíthatja egy kedvező kondíciójú új hitel. Az alapvető változáshoz azonban gazdasági növekedés szükséges, ez hozhatja meg ugyanis ismét a hitelfelvételhez szükséges bizalmat - tette hozzá Déry Attila.

Az állami kamattámogatású hitel új lakás vásárlására, építésére, illetve használt lakás vásárlására, és felújításra használható fel, a támogatás öt évig jár, és a gyerekek számától is függ. A tavaly december 27-én született kormányrendeletet legutóbb a múlt hónap közepén módosították.

Az új lakás vásárlásánál, illetve az építésnél feltétel, hogy az építési engedélyt 2010. január 1. után adták ki. A használt lakás vásárlásához akkor jár kamattámogatott hitel, ha az eladó teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalja azt, hogy az eladástól számított 12 hónapon belül másik lakást vásárol.

 

Címkék: