Eldőlt: ennyivel drágul a szemétszállítás Budapesten

Pénzcentrum2012. június 20. 14:05

Nettó 2,8 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja Budapesten, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a vonatkozó előterjesztést.

Az emelésre az indoklás szerint azért volt szükség, mivel a költségvetésben elkülönített összeg az alapszolgáltatások elvégzésére sem nyújt már elegendő fedezetet, illetve a pótlólagos finanszírozás nélkül radikálisan csökkenteni kellene a szolgáltatás színvonalát.


A döntéshozó véleménye szerint ugyanakkor a díjemelés nem fogja különösebb mértékben megterhelni a fővárosi háztartásokat. A települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére rendelkezésre bocsátott tartályok egyszeri ürítési díja ugyanis az eddig felmerült és várhatóan felmerülő költségek, valamint a lakosság teherbíró képességének figyelembe vételével kerültek megállapításra.


A kötelező közszolgáltatással ellátott területen a közszolgáltatás igénybevételének díját egyébként az ingatlanra rendelkezésre bocsátott gyűjtőtartályok számának, a tartályok űrméretétől függő egyszeri ürítési díjának és az ürítések számának szorzataként kell megállapítani. E szerint a változtatás egy négytagú család esetében, családi házas övezetben, egy 110 literes edény heti egyszeri ürítése esetén havi 70 forint többletkiadást jelent, vagyis a jelenlegi havi 2 516 forint helyett 2 586 forintot kell majd fizetni.

 

Címkék:
fővárosi szemétszállítás,