Újabb áremelésre készülhetnek a pesti lakástulajdonosok

Pénzcentrum2012. június 19. 11:34

Nettó 2,8 százalékkal emelkedhet a szemétszállítás díja Budapesten, ha a Fővárosi Közgyűlés a holnapi nap folyamán tartott ülésén elfogadja a vonatkozó előterjesztést. Az elmúlt 15 évben egyébként mintegy tízszeresére növekedett a szemétszállítási díj a fővárosban.

Az indítvány szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. június 1-jén kezdeményezte, hogy az április elején módosított hulladékgazdálkodási törvényben meghatározott maximált mértékig, vagyis 2,8 százalékkal emeljék a hulladékkezelési díjat. A társaság arra hivatkozott, hogy a költségvetésben mintegy 560 millió forinttal kevesebb forrás jutott a köztisztasági feladatokra, és a keretből további 10 százalékot zároltak.


A dokumentum szerint a megmaradt összeg az év hátralevő részében az alapszolgáltatások elvégzésére sem nyújtana fedezetet, illetve a pótlólagos finanszírozás nélkül radikálisan csökkenteni kellene a szolgáltatás színvonalát. Az előterjesztés szerint a hulladékkezelési díj mértékét a hulladék gyűjtésének, hasznosításának valamint ártalmatlanításának nagy tőke- és költségigénye miatt a folyamatosan növekvő költségekhez és az elvégzendő feladatokhoz szükséges igazítani. Mint írják, a főváros hulladékgazdálkodási rendszerének zavartalan működése, valamint a fenntartási és további fejlesztési forrásigények, köztük a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiépítésének biztosítása érdekében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló törvény alapján szükséges a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás díjának módosítása.


A kötelező közszolgáltatással ellátott területen a közszolgáltatás igénybevételének díját az ingatlanra rendelkezésre bocsátott gyűjtőtartályok számának, a tartályok űrméretétől függő egyszeri ürítési díjának és az ürítések számának szorzataként kell megállapítani. Az előterjesztés indoklása szerint ugyanakkor ez nem fogja különösebb mértékben megterhelni a fővárosi háztartásokat. Mint írják, a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére rendelkezésre bocsátott tartályok egyszeri ürítési díját az eddig felmerült és várhatóan felmerülő költségek, valamint a lakosság teherbíró képességének figyelembe vételével kerültek megállapításra. E szerint a változtatás egy négytagú család esetében, családi házas övezetben, egy 110 literes edény heti egyszeri ürítése esetén havi 70 forint többletkiadást jelentene, vagyis a jelenlegi havi 2 516 forint helyett 2 586 forintot kellene fizetni.

 

Címkék:
fővárosi szemétszállítás,