Elfogytak a minőségi telkek Budapesten?

Pénzcentrum2012. május 30. 16:03

Az elmúlt hat év mélyrepülése után tavaly pozitív fordulat következett be a budapesti építési telkek piacán. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) 2011-es évet értékelő piaci elemzése a tényleges tranzakciók alapján 10 százalékos növekedést mutat. A BIF szakértői szerint az alacsony, ámbár már stagnáló árak mellett a megfelelő kínálat bővítése állhat az esetleges trendforduló hátterében.

A BIF tanulmánya megállapítja, hogy a tranzakciószám 10 százalékos növekedése mellett Budapesten így is 80 százalékkal kevesebb telek tranzakciót regisztráltak a hat évvel ezelőtti állapothoz képest, az árak pedig az akkori szintre estek vissza. A növekedés ugyanakkor meglepő, mert a telkek részpiacán már a válság kirobbanását megelőzően is trendszerű zsugorodás volt tapasztalható.

A családi ház építéséhez szükséges építési telek tranzakciók száma 2006 és 2010 között folyamatosan csökkent. Az elmúlt évtizedben kertvárosi ingatlanfejlesztések csak elvétve fordultak elő Budapesten. Szakértők ezt a mai igényeknek megfelelő építési telkek hiányának tulajdonították. Az agglomeráció ezért felszívta a nyugodtabb és egészségesebb kertvárosi életformára vágyó családok jelentős részét. A tranzakciók számában 2011-ben viszont közel 10 százalékos növekedés következett be.

A tavalyi drasztikus csökkenés egyik oka az volt, hogy szinte teljesen elfogytak Budapesten a fizetőképes vevők igényeit kiszolgáló minőségi telkek. A BIF tavaly a tényleges budapesti tranzakciók több mint 60 százalékának megfelelő mértékben 88 db építési telekkel bővítette a budapesti kínálatot a III. kerületi Harsánylejtő Kertvárosban. A társaság nagy volumenű lakóingatlan-fejlesztése keretében 39 hektáron közel 180 építési telket alakít ki 2016-ig.

Az építési engedélyek számának alakulása alapján a családi házak aránya tovább nőtt a társasházi lakásokhoz képest. Az építési engedélyek iránti igényt a családi házak esetében is visszafogta azonban kedvezőtlen gazdasági helyzet. "Az adatok alapján úgy tűnik, eredményes lehet a piac igényeit felismerő színvonalas kínálatbővítés. Mélyebb következtetéseket azonban csak a 2012-es év adatai alapján vonhatunk majd le."- véli Angel Gábor, a BIF vezérigazgatója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
bif,