Itt a nyár: sok a gond az üresen hagyott víkendházzal

Pénzcentrum2012. május 26. 10:59

A nyár közeledtével sokan a hosszú hétvégét választják, hogy hónapokra elhagyott hétvégi házukat újra kinyissák. Ilyenkor számot vetnek a tulajdonosok: mi történt a télen a ház körül, látják-e kár jeleit, van-e szükség felújításra. Szerencsés esetben ez formaság, de sajnos kisebb-nagyobb természeti csapások vagy betörés nyomaival is találkozhatunk. Ezek a legfontosabb kelléket, amelyekkel a nyaraló állapotának felmérése gyorsabb és egyszerűbb.

A víkendházak hosszú hónapokig álltak üresen a tavaszi beköltözésre várva. Ez idő alatt sokféle kár érheti a nyári menedéket, amelyek javításában nagy segítség lehet a lakásbiztosítás. Íme a legfontosabb teendők, amelyek egyszerűsíthetik a terepszemlét:

  • Ha ősszel, a nyaraló lezárása előtt készített leltárt az otthagyott értékekről, tárgyakról és eszközökről, mindenképp vigye magával az első tavaszi látogatáskor. Így biztosan kiderül, ha valami eltűnt a házból, és még csak az sem fordulhat elő, hogy a télre hazavitt fűnyírót esetleg a nyaralóban keresi.
  • Érdemes fényképezőgépet vagy jó optikájú, fényképezésre képes mobiltelefont vinni az első látogatáskor. Ha kár esett az ingatlanban, például megrongálódott az elektromos berendezés, a kár összegének megállapítását segítheti pár fotó és videofelvétel.
  • Még ha ősszel maradt is létra a nyaralóban, a legbiztosabb, ha a tavaszi felfedezéshez visz magával egy másikat is otthonról - hiszen a nyaralóból az is eltűnhetett. A létra segítségével ellenőrizheti, hogy a tél folyamán történt-e törés, repedés, elmozdulás a cserepekben, a palafedésben. .
  • Mivel a nyaraló víz- és fűtési rendszerét is át kell nézni, a téli víztelenítés után a vízellátást vissza kell állítani, az ehhez szükséges szerszámokat sem szabad otthon hagyni.


A természet mellett a hívatlan vendégek jelentik a legnagyobb veszélyt a hétvégi házakra és a bennük hagyott értékekre. A betörők számára szinte felhívás egy hetekig vagy hónapokig elhagyottan álló ház. A könnyen feltörhető zárak, nyílászárók, és a nyaralóban hagyott értékes tárgyak könnyű célpontot nyújtanak.

"Az egész télre lezárt hétvégi ház mostohagyereknek számít, mert hajlamosak vagyunk csak azzal foglalkozni, ami folyamatosan a szemünk előtt van. Kora tavasszal hirtelen megszaporodnak a nyaralók káraival kapcsolatos bejelentések, mert a tulajdonosok egy része csak ilyenkor szembesül a hideg hónapok során elkövetett betörés, illetve az esetleges természeti károk következményeivel. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy értékes eszközöket, felszerelést ne hagyjanak a víkendházban. Ezt érdemes nemcsak a téli, hanem a nyári időszakban is fejben tartani. Szervezzék meg a hétvégi ház rendszeres felügyeletét, akár a szomszédok, akár egy helyi biztonsági szolgálat segítségével. Egy esetleges káreseményt pedig minél előbb - de legkésőbb a kár felismerésétől számított két munkanapon belül - be kell jelenteni a biztosítónak." - nyilatkozta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

Az otthonbiztosítások fedezetet nyújtanak a leggyakrabban előforduló káresetekre, például betörésre, vihar- vagy tűzkárra, de akár a melléképületek, építmények - kerítés és medence - rongálódásaira is. Kiegészítő elemként lehetőség van vandalizmus okozta károk fedezetére, amely kiterjedhet például a bejárati kapura vagy a kerti padokra, rögzített gyerekjátékokra. Gyakran esnek rongálás áldozatául a szemetes kukák, a kerti dísznövények, illetve az antenna-, és a televíziós kábelrendszerek, riasztók. A biztosítás fedezheti a hasonló károkból felmerült költségeket és egyes szakiparosok munkájának szervezését is, amennyiben az ingatlan tulajdonosa ezt igényli.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: