A sarkvidéki hideg ellenére is sokat spórolhatnak a háztartások

Pénzcentrum2012. február 5. 11:06

Az időjárási előrejelzések szerint az elkövetkező napokban kemény hidegre kell készülnie a magyar lakosságnak, aminek következtében a rezsiköltségben a fűtésre szánt tétel biztosan emelkedni fog. A várhatóan megemelkedő fűtési költségek ellenére mégis csökkenthető valamelyest a háztartásunk energia felhasználása. Néhány áramtakarékossági tanács betartásával, s pár fogyasztói szokás újragondolásával és megváltoztatásával ugyanis sokat spórolhatnak a háztartások.

Energiatakarékos életmódot folytatni általában egyáltalán nem jelent nagy összegű beruházásokat, legtöbbször egy kis odafigyeléssel komoly pénzeket takaríthatnak meg a családok - mondják az EDF DÉMÁSZ szakemberei. Az energiatakarékos fogyasztói magatartással ráadásul a környezetünket is kíméljük: a kisebb energiaterhelés pozitív hatást fejt ki a klímára, a nemzetgazdaság energiafüggésére, összességében pedig a gazdaság versenyképességére is.

A készenléti üzemmód: évi 12-14 ezer forintot is megspórolhatunk

Amikor egy háztartás energiafogyasztásának takarékosabbá tételéről van szó, mindig felmerül a készenléti üzemmódban használt elektromos készülékek fogyasztása. A legtöbb fogyasztó nem foglalkozik ezzel a tétellel, holott az ily módon elhasznált áram egy átlagos háztartás fogyasztását éves szinten 12-14 ezer forint pluszköltséggel is növelheti. Az energiatakarékos fogyasztói szemlélet kialakítását nagyban elősegítheti, ha beszerzünk egy áramfogyasztás-mérő készüléket, amely pár pillanat elteltével megmutatja, hogy készenléti üzemmódban használt készülékeink fogyasztása mit is jelent a pénztárcánknak.

A mai fogyasztói szokások szerint ez a pazarlás egyre több területet érint, hiszen egyre több elektromos készüléket használunk otthonukban: a televízió, a számítógép, a konyhai készülékek és a fürdőszobai eszközök mellett az új típusú szórakoztató elektronikai eszközök (játékkonzolok, dokkolók, házimozi-rendszerek stb.) száma is folyamatosan növekszik háztartásonként. A szakemberek az ilyen készülékekhez olyan intelligens áramtalanítók használatát ajánlják, melyek teljes mértékben alkalmazkodnak a fogyasztók igényeihez, azaz érzékelik, hogy mikor használjuk valójában a készülékeinket, s a készenléti üzemmódba lépő eszközeinket azonnal áramtalanítják.

Kapcsolók és a világítás

Már azzal is takarékoskodhatunk, ha olyan elosztóról működtetjük a kisebb konyhai készülékeinket - kávéfőző, mikrohullámú sütő, vízforraló, kenyérpirító - mely egy kapcsolóval lehetővé teszi azok teljes áramtalanítását is, hiszen ezek a készülékek is vesznek fel energiát a készenléti állapothoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hosszú, téli napokon sokkal többet használjuk a beltéri világítást is, amit ha energiatakarékos kompakt fénycsövekkel oldunk meg, máris spóroltunk a villanyszámlán. Energiatakarékos izzót azokon a helyeken érdemes beszerelni, ahol huzamosabb ideig van szükség világításra, mivel az ilyen típusú izzók a felmelegedési szakaszban többet fogyasztanak a hagyományos égőknél, ám optimális hőmérséklet elérése után jóval alacsonyabb energia-felvétellel dolgoznak, ezért nem érdemes őket le-föl kapcsolgatni. A kültéri világítókészülékeknél, vagy a ritkábban használt helyiségekben mozgásérzékelővel takarékoskodhatunk, ám az alvás idejére ezeket is teljesen áramtalaníthatjuk.

Energiabarát készülékek

Mindenképpen érdemes az energiahatékonysági szempontokat is figyelembe venni új elektromos készülékek vásárlásánál. A konyhai eszközök kiválasztásánál takarékos, magasabb energiaosztályba tartozó gépeket vegyünk, míg egy televízió vásárlásnál jó tudni, hogy a LED tévék áramfogyasztása a plazmatévékhez képest hetven százalékkal, az LCD-tévékhez mérten pedig harminc százalékkal is alacsonyabbak lehetnek.

 

Címkék: