Okos mérőórával a rezsi ellen: pro és kontra

Pénzcentrum2012. január 27. 08:36

Az energiatakarékosságon túl jókora kockázatot is jelenthet az okos áramfogyasztás-mérő bevezetése - írja a Napi Gazdaság.

Bár a várhatóan 2014-től induló rendszer bevezetésével a jelenleginél jobb szolgáltatáshoz juthatnak a fogyasztók, a sok személyes adat kezelése azonban több problémát is felvet. A külföldi tapasztalatok szerint is számos, elsősorban adatvédelmi aggály és jogvita merült fel a lakosság körében.

Az okos mérés bevezetése több személyes adat kezelésével jár majd, mint korábban, ez pedig természetszerűleg több problémát vet fel - mondta el a napilap érdeklődésére Szabó Endre Győző, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökhelyettese. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a jogszerű alkalmazás megvalósíthatatlan lenne.

Kiemelt szempont a felhasználók adataihoz való (harmadik személyek általi) hozzáférés ellenőrizhetősége, vagy a személyes és technikai jellegű adatokhoz való hozzáférési jogosultságok jogszerűsége és annak védelme. Ezekre egy jogilag elkülönült mérőoperátori szerepkör létrehozása jelenthet majd megoldást.

 

Címkék: