Filléres ajánlatok: akár 2 millióért is találni lakást Pesten

Pénzcentrum2011. október 1. 16:28

Akár már 2 millió forint alatt is vehetünk lakást Pesten, de 3 és 4 millió között már válogathatunk is a "jobbnál jobb" az ajánlatok között. Mostanában sajnos egyre többeknek okoz problémát a hitelek törlesztése, a lakások fenntartása, és sokan kényszerülnek kisebb és olcsóbb lakásokba való költözésre. Bár a jelenség sajnálatos, és egy jól működő és fejlődő társadalomban éppen ellenkező folyamatoknak kéne zajlania, a racionalitás keretein belül, mégis a lehetőségek hiánya szükségmegoldásokat szül. Az interneten elérhető adatbázisokra támaszkodva megkerestük azokat a lakáspiaci ajánlatokat, melyek a különböző családi méret alapján a lehető legolcsóbb megoldást kínálják ma Budapesten.

Amennyiben a legolcsóbb lakások között keresgélünk, mindenképp számítanunk kell arra, hogy első látásra talán élhetetlen méretű ingatlanokkal találkozunk. Ez nem is csoda, hiszen hazánkban a lakás árának az egyik legfontosabb összetevője a méret, így a legolcsóbb lakások között jellemzően a legkisebbek találhatjuk. Ez persze csak viszonyítás kérdése, hiszen a négyzetméter ár alapján is tekinthetünk kifejezetten olcsónak egy lakást, de ebben a cikkben az abszolút értékben vett legolcsóbb lakásokkal foglalkozunk.

Szemezgetve a legnagyobb internetes lakásportálok ajánlatai között megállapítható, hogy nincs meglepetés, az olcsó lakások túlnyomó többsége a pesti oldalon található. A típusokat tekintve azonban már némi meglepetéssel szolgál a tégla építésű házakban lévő lakóingatlanok magas aránya a panelokhoz képest. Méretüket tekintve, a minimális életkörülményeket biztosítani képes lakások 18-20 nm-től indulnak, és a legolcsóbb, vagyis a 4 millió forint alatti kategóriába még egy 61 nm-es lakás is befért. Persze az alacsony árért cserébe nem kevés, és nem egy esetben szinte embertelen körülményeket is fel kéne vállalnunk, de ezért nevezzük ezeket szükséglakásoknak.

A főváros legolcsóbb lakásaira elsősorban a Józsefvárosban és Kőbányán lelhetünk rá, a kínálati listák szerint ezekben a kerületekben több 4 millió forintnál is olcsóbb, 20-30 nm körüli lakást kínálnak eladásra a tulajdonosok. A kevésbé impozáns környezetben, leromlott állapotú házakban található ingatlanok jellemzően technikailag lakható állapotban vannak, ám akad köztük olyan is, amire mindenképp rá kell fordítani némi plusz pénzt. Ezek a kisméretű lakások azonban leginkább egyedülállóknak, vagy maximum pároknak lehet opció. Egy vagy több gyerekkel már muszáj a valamivel nagyobb, így arányosan drágább lakások közül válogatnunk.

Aki azonban ragaszkodik a budai oldalhoz, az egy gyors kereséssel máris válogathat Óbuda legolcsóbb, jellemzően panel lakásai közül. Mivel közismert, hogy a budai négyzetméterárak magasabbak, így nem meglepő, hogy egy III. kerületi 20 nm-es, 6. emeleti panellakásért 4,5 millió forintot is elkérnek, szemben a pesti oldalon tapasztalt 3-3,5 millió körüli árakkal.
Konkrét példákat említve, jelenleg az egyik legolcsóbb lakás, egy 13 nm-es, a hirdetés szerint felújított és összkomfortos egyszobás ingatlan. Ennek a kínálati ára mindössze 1,8 millió forint, ami a hirdetés szerint is alkudható még, amiért Zuglóban megszerezhetjük ezt a földszinti garzont. Egy másik érdekes hirdetés kertészkedni kedvelőknek ajánlj egy újpesti 14 nm-es tégla építésű garzont 2,5 millióért. A lakás szépséghibája, hogy jelen állapotában lakhatatlan, de a képek szerint is kellemes hátsó udvar akár azonnal gondozható. A sort sokáig folytathatnánk, de összességében elmondható, hogy a jellemzően mini garzonlakások nem tekinthetőek lakhatási szempontból jó befektetésnek.

A fővárosi lakáspiac legolcsóbb ajánlatait lapozgatva jól látszik, hogy mi az a minimális ár (3-4 millió forint) és méret szint (15-25 négyzetméter), ami alá vásárlóként és lakóként nem tudunk és talán nem is akarunk menni. Egyedülállóként vagy párban van esélyünk olcsó garzonra szert tenni, de családoknak biztosan mélyebbre kell nyúlni a zsebükben, hogy megfelelő otthont találjanak.

Befektetésnek kiváló

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ismerve a fővárosi bérleménypiac kínálatát elmondható, hogy Budapesten elhelyezkedéstől, mérettől, és minőségtől függetlenül a kínálati árak nem mennek 35-40 ezer forintnál lejjebb. Ez esetünkben azt jelenti, hogy amennyiben valóban ki is tudjuk adni a lakást, úgy havonta a lakás árának akár mintegy 1%-át is megkereshetjük. Az egyik legnagyobb bérleményeket kínáló internetes oldal adatai alapján, a hasonló elhelyezkedéssel, vagyis a VIII. és a X. kerületekben található, változó állapotban és műszaki felszereltséggel rendelkező lakások bérleti díja alig tér el akár a budai oldal jobb elhelyezkedésű és nagyobb lakásaitól. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a lakás bérlemények piaca rendkívül rugalmatlan, és tulajdonképpen 40-50 ezer forintos minimálár köré csoportosul az 1-2 szobás belvárosi lakások legnagyobb része független a környéktől, vagy egy adott szintig a kialakítástól illetve a műszaki állapottól.

Ha nem egy teljesen elhanyagolt, esetleg köztudottan kétes, és kevésbé biztonságos környéken vásárolunk olcsó, 4-5 milliós kislakást befektetési szándékkal, akkor számíthatunk rá, hogy viszonylag könnyebben és várhatóan magas hozammal (8-10%) tudjuk bérbe adni. Például a budai oldal vagy belső pesti részek közötti lakás négyzetméterár különbségek miatt a VIII. és X. kerületekben jóval olcsóbban juthatunk adott méretű lakáshoz, ám a bérleti díjakban tapasztalt különbségek arányaiban jóval kisebbek, így befektetői szempontból, bár számolni kell némi kockázattal, de akár jóval jövedelmezőbb is lehet a legolcsóbb ajánlatok között válogatni.

 

Címkék: