Azt hitték velük nem történhet ilyen: leégett a ház, úszott a család vagyona

Pénzcentrum2011. szeptember 26. 17:37

Az elmúlt évek természeti katasztrófái is hozzájárultak, hogy a hazai lakosság nagy része rendkívül fontosnak tartja a lakásbiztosítást, és ma már a magyar ingatlanok biztosítottsága nem marad el jelentősen a nyugat-európai átlagtól. Akik nem kötnek biztosítást, azok ezt leginkább a biztosítások költségével indokolják, pedig egy átlagos 100 négyzetméteres ház havi biztosítási díja körülbelül egy pizza árával egyenlő.

A GFK piackutató cég felmérést végzett az Allianz megbízásából az emberek lakásbiztosítással kapcsolatos véleményéről, tájékozottságáról. A kutatás adatai alapján a megkérdezettek jelentős része, összesen 89 százaléka tartja fontosnak, hogy biztosítást kössenek otthonukra. A lakásbiztosításra azért van szükség, mert növeli biztonságérzetüket. A megkérdezettek 60 százaléka vallotta azt, hogy biztosításkötési hajlandóságát befolyásolták az elmúlt évek időjárási viszonyai.

Lakástűz Budapesten
Ma reggel tűzoltók, mentősök és rendőrök segítettek a lakásukat elhagyó lakóknak Budapesten a Gyorskocsi utca 10. szám alatti társasháznál, amelynek első emeletén kiégett egy lakás. A lakókat a szomszédos lakásokból is kimenekítették, a tűz keletkezésének okát vizsgálják.

Ma Magyarországon, a lakásbiztosítási piacon évek óta jellemző 70-75 százalék körüli lefedettség csak kis mértékben marad el a nagyobb nyugat-európai országokra jellemző 75-85 százalék közötti értékektől, közép-kelet európai viszonylatban pedig mindenképpen jónak mondható. Ez azt jelenti, hogy a magyar ingatlantulajdonosok odafigyelnek értékeikre. A biztosítással nem rendelkezőket vizsgálva, a GFK kutatásból kiderült, hogy akiknek nincs biztosítva az otthonuk, átlagosan kisebb lakásban élnek, mint akiknek van biztosításuk. Vannak, akik úgy gondolják, hogy velük nem történhet ilyesmi, a felmérés szerint azonban a válaszadók 70 százalékának lakásában történt már káresemény.

Emellett közülük a legtöbben - bár fontosnak tartják - azért nem kötnek otthonukra biztosítást, mert úgy érzik, nem engedhetik meg maguknak. "Pedig egy 100 négyzetméteres, családi ház biztosítása az általános ingóságok bevonásával körülbelül havi 2400 forintba kerül, amelyet szembeállítva a többszázezer, esetleg millió forintos károkkal talán még a jelenlegi állapotok mellett is érdemes kigazdálkodnia a tulajdonosnak" - magyarázta Horváth Andrea, az Allianz vezérigazgató-helyettese.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a biztosítás megkötésénél a legfontosabb döntési szempont a szolgáltatás árérték aránya és a fizetendő díj mértéke, a lakás és a biztosítás típusától függetlenül. A felmérés igazolta azt is, hogy a lakásbiztosítások terén is tovább nő az internetes kötések szerepe. Az itt megjelenő ügyfelek számára biztosításkötés esetén is fontos a gyorsaság, de a kényelmet és praktikusságot is sokra becsülik. Szeretik, hogy a különböző kínálatok könnyen összehasonlíthatók és átláthatók, és azt is, hogy további kedvezmények is rendelkezésre állnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A válaszadók szerint az ideális lakásbiztosítás fedezetet nyújt tűz és elemi károkra, beázásra, üvegtörésre, csőtörésre és betöréses lopásra. A megkérdezettek véleménye szerint biztosításkötéskor fontos szempont a biztosítóval kapcsolatos jó tapasztalat, valamint a megbízhatóság mellett a kedvező ár is.

 

Címkék: