Így használd a légkondit a kánikulában

Pénzcentrum/InfoRádió2011. július 13. 10:31

Fontos, hogy a légkondicionáló berendezéseket megfelelő módon használjuk, mivel a felesleges túlhűtés nemcsak megnöveli a villanyszámlát, hanem a szervezetet is nagyon megterheli - hangsúlyozta az InfoRádiónak Király Zsuzsa, az EnergiaKlub projektvezetője.

Csak akkor használjunk légkondicionálót, ha nincsen más megoldás - tanácsolta az EnergiaKlub projekvezetője, aki hozzátette: mielőtt bekapcsoljuk a légkondit, próbáljunk hagyományos fűtőtechnikákat és praktikákat alkalmazni, amelyekkel megóvjuk magunkat a forróságtól.

Király Zsuzsa szerint ilyen praktika lehet az árnyékolás, amely akkor is fontos, ha működtetjük a légkondit, mert így energiát tudunk spórolni, hiszen nem kell annyira felpörgetni a berendezést.

 


Fontos az is, hogy ne legyen túlságosan nagy a különbség a benti és a kinti hőmérséklet között. Szakemberek azt tanácsolják, hogy 5-6, maximum 7 fokkal állítsuk lejjebb a benti hőmérsékletet a kintihez képest, mert ennél nagyobb hőmérséklet-különbséghez már nehezen alkalmazkodik a szervezetünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sokféle légkondicionáló berendezést lehet kapni, de elmondható, hogy átlagban 10-12 ezer forinttal is megdobhatják a villanyszámlát - hívta fel a figyelmet Király Zsuzsa, aki hozzáfűzte: úgy is lehet spórolni, ha csak a legmelegebb órákban üzemeltetjük. 

 

Címkék: