A Korda-villa titka: csak a vízért fizet a sztárpár

Pénzcentrum2011. július 2. 12:32

Megújuló energiaforrások felhasználásával igyekszik leszorítani rezsiköltségeit a Korda házaspár. A Blikk írása szerint a Velencei tó partján található, 400 m2-es házuk teljesen energiatakarékos, a gáz nincs is bevezetve, egyedül vízdíjra költ az énekes pár. Az állandó 22 Celsius fokos hőmérsékletet a földenergia és a tetőn elhelyezett hatalmas napelemek biztosítják padló- és plafonhűtés-fűtéssel.

Érthető, hogy a népszerű énekes házaspár igyekszik mindent megtenni a rezsiköltségek csökkentése érdekében, hiszen Korda György korábbi nyilatkozatából kiderült: a nyugdíja mindössze 28 ezer forint havonta. Ebből a pénzből még a fellépésekért kapott gázsival együtt is nehéz kigazdálkodni az évről-évre az inflációt meghaladva emelkedő rezsiköltségeket.

Friss: Nyugdíjreform: lőttek a 16 százalékos személyi jövedelemadónak

Az áremelés ütemét mutatja, hogy minden rezsielemből kevesebbet tudtak vásárolni a magyar családok 2011 januárjában, mint 2003 januárjában. Nettó átlagkeresetünkből elektromos áramból közel 10 százalékkal, földgázból körülbelül 50százalékkal, szilárd tüzelőanyagokból (fa, szén) 20 százalékkal kevesebbet tudunk megvásárolni, mint egy évtizeddel ezelőtt. A vízszolgáltatás esetében - hasonlóan az áramhoz - körülbelül 10 százalékkal csökkent a nettó átlagkeresetből beszerezhető mennyiség, a szennyvízelvezetés esetében pedig 32 százalékos visszaesést mutatnak a számok.

Ezt a tendenciát megerősítik a KSH háztartási kiadások szerkezetéről készített kimutatásai is. A magyar háztartások költésén belül 2000 óta egyre nagyobb súllyal jelennek meg a rezsikiadások. Míg 2000 és 2003 között a magyar háztartások kiadásainak 13-14 százaléka fordítódott az energia- és vízszükségletek fedezésére, addig a legutolsó ismert, 2008-as adat alapján ez az arány már 17 százalék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kormány rezsibefagyasztással kapcsolatos intézkedései átmenetileg stabilizálhatják a háztartási költségeinket, de a magas importkitettség miatt az árak megállítása a magyar határon már középtávon is nehezen lesz biztosítható. Korda György és Balázs Klári tehát jól gondolja: ilyen helyzetben nem marad más érdemi megoldás a kiadások féken tartására, mint a takarékoskodás.

 

Címkék: