Rezsicsapdában a magyar celeb: negyedmilliós tartozás

Pénzcentrum2011. június 8. 17:02

Lázadnak szomszédai Csipa, polgári nevén Ördög Tibor ellen. A Hooligans frontembere ugyanis több mint egy éve nem fizet közös költséget. Tartozása mostanra meghaladta a negyedmillió forintot is. Óvatos becslés szerint az újépítésű többlakásos lakóingatlanok legalább negyede már a társasházzá alakulás előtt jelentős mértékben eladósodik.

A dühös szomszédok a Blikknek elmondták, felháborodtak azon, hogy az énekes helyett fizetik a számlákat. Ugyanis a ház költségeit akkor is ki kell fizetni a szolgáltatóknak, ha az egyik lakó nem egyenlíti ki a közös költséget. A III. kerületi társasházban élőknek elfogyott a türelmük, és drasztikus döntésre szánták el magukat. Néhány napon belül elzárják a vizet a hooliganses zenész lakásában.

A közös képviselő már számtalan módon felhívta Csipa figyelmét az egyre gyűlő tartozásra. Felszólítóleveleket küldött, többször hívta az adóst, de semmi foganatja nem volt a dolognak. A zenész nem is tagadta, hogy tud a tartozásról, amit szerinte mostanra már le is rendeztek.

Mint elárulta, rá és lakótársaira azért nehezednek az átlagosnál súlyosabb költségek, mert a társasház, amelyben él, kétszáz lakásos, de mindössze száz ingatlan kelt el benne.

Gyakori probléma az újépítésű házak rezsitartozása

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Óvatos becslés szerint az újépítésű többlakásos lakóingatlanok legalább negyede már a társasházzá alakulás előtt jelentős mértékben eladósodik. A hivatalos bejegyzést megelőzően az ingatlan még osztatlan közös tulajdonban van, és folyamatosan keletkeznek olyan működési költségek, melyeket a tulajdonosoknak ebben az időszakban is határidőre kell rendezniük. A társasház előzetes alapítása és bejegyzése közötti időszakban azonban a "kvázi" közös képviselet jogi lehetőségei a nem fizetőkkel szembeni fellépésre igen korlátozottak, így a közműszolgáltatók felé keletkező kötelezettségeket nehezen tudják teljesíteni.

Az átmeneti időszakra az osztatlan közös tulajdon szabályai vonatkoznak, ahol a lakóknak birtokhányaduk arányában kell hozzájárulniuk a közös fenntartással járó kiadásokhoz. Az eladósodott, bajba került beruházók azonban - kihasználva a joghézagot, miszerint a tulajdonrészüket nem lehet jelzálogjoggal terhelni -, a saját kötelezettségeiket is részben vagy teljes egészében az új lakókra háríthatják. Az újlakás-vásárlókat pedig hidegzuhanyként éri, amikor több tízezres rendkívüli befizetéseket kell teljesíteniük, mivel az egy tulajdonosra eső rezsiköltség-hányad a szokásos és elfogadható szint többszörösét is elérheti. Az így fizetésképtelenné vált tulajdonosok évekig fogják maguk előtt görgetni azt a jelentős méretűre duzzadt közműtartozást, amit a társasház még a bejegyzése előtt halmozott fel.

Címkék: