Így lehet havi 6 ezer forint a rezsid

Pénzcentrum2011. március 6. 11:02

Átadták Dunakeszin Magyarország első passzív sorházát. A négy lakásos sorház energiafogyasztása 80-90 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos építésűeké, így az épület havi üzemeltetési költsége mindössze 6-7 ezer forintba kerül.

Az Európai Unió tagországaiban 2020-tól minden lakóépületet kötelező lesz ezzel a technológiával építeni. Ennek ellenére hazánkban még igencsak gyerekcipőben jár a hajlandóság e tekintetben. A Magyar Passzívház Szövetség adatai szerint hazánkban eddig mindössze 25-30 passzív vagy legalább ahhoz közelítő ingatlan épült és ezek közül szakmai minősítést csak néhány családi ház érdemelt ki.

 


Pedig a passzív házak építéséhez hazánkban is minden adott. Rendelkezésre állnak magas szaktudással rendelkező tervezők és kivitelezők, nem okoz gondot a legjobb energetikai tulajdonságokkal rendelkező építési anyagok, szerkezetek, fűtési és szellőztetéstechnikai rendszerek beszerzése, valamint az ország szintre egész területén lehetőség van a nap és szélenergia kiaknázására.

Bár egy így épült ház hozzávetőlegesen 20-30 százalékkal többe kerül, azonban becslések szerint ez a plusz költség a jelenlegi energiaárakat alapul véve 10-12 év alatt megtérül.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A most átadott sorházat referenciaépületnek szánta az építtető - mondta a Napi Gazdaságnak Szentmihályi-Nagy István, a Passzívházak Mindenkinek Kft. tulajdonos-vezetője, valamint hozzátette szemben az európai fejlett országokkal hazánkban eddig még egy sem épült a piacon.

A sorház hővesztesége közel nulla, így megfelel az új építési szabványoknak. Ennek eredményeként az épület belső hőmérsékletéhez minimális energiát kell biztosítani. Az épület üzemeltetési költsége - téli fűtése, nyári hűtése - csupán 6-7 ezer forint az építtető elmondása szerint. A 120 négyzetméteres lakások négyzetméterára 380 ezer forintról indul.

 

Címkék:
szélenergia,