Megrázó videó: áramütés érte az elektromos művek munkatársát

Pénzcentrum2011. február 25. 16:02

Áramütés érte az elektromos művek egyik munkatársát miközben munkáját végezte. Igencsak szerencsésnek mondható a szakember, hiszen egy magasfeszültségű vezeték okozta áramütés a legtöbb esetben halálos kimenetelű. Ennek ellenére hazánkban sokan fittyet hánynak a veszélyekre és lopják az áramot.

Az emberi test vezeti a villamos áramot. Így a szervezeten áthaladó áram izom-, bőr- és idegi károsodást, illetve halált is okozhat. A károsodás mértékét az áram erőssége és típusa, a hatás ideje, és az áram testen belüli útja határozza meg. A háztartásokban használt 230 V-os, 50 Hz-es váltakozó feszültség már néhány tizedmásodpercen belül fibrillációt okozhat, ami 20-30 másodpercen belül oxigénhiánnyal és eszméletvesztéssel jár, a szíven keresztül haladva pedig halálos kimenetelű is lehet.

Bár a videón is jól látszik, milyen veszélyekkel jár a szakemberek munkája, ennek ellenére mégis sokan figyelmen kívül hagyják a veszélyeket és saját hasznukra megpróbálnak rácsatlakozni a hálózatra. A kockázatok ellenére ilyen visszaélések minden fogyasztói rétegben előfordulnak. A mélyszegénységben élők mellett a leggazdagabbak is lopják az energiát, például medencét fűtenek vele, vagy garázsfeljárójuk fűtését biztosítják illegális módszerekkel.

Magyarországon a szolgáltatók energiaellenőrzési csoportokat működtetnek, amelyek a lakossági/üzleti fogyasztók áramlopásaira specializálódtak. Az áramkommandó tagjai meghatározott módszer szerint ellenőriznek.

Az E.ON-nál például 300-nál is több ellenőr dolgozik az energiatolvajok megfékezéséért, akik éves szinten közel 14 milliárd forintos kárt okoznak. A felderítésben részt vesznek a fogyasztók is, mivel egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a lakossági bejelentések az ellenőrzések során.

Címkék: