Így süllyed el egy luxuslakás: látványos műholdkép

Pénzcentrum2011. február 10. 14:02

Igazi álomotthonnak tűnt az a ház, amit egy pár 1,7 millió fontért (546 millió forint) vásárolt a délnyugat-angliai Dawlish városában. Minden jel szerint az álomotthon négy év alatt rémálommá vált.

2007-ben, az ingatlan megvásárlásakor a vevők tudatában voltak annak, hogy tengerparti sziklán található házuk folyamatosan csúszik a víz felé, azaz a gyakorlatban leomlik alóla a talaj. Mára az ingatlan értéke 600 ezer fonttal (192 millió forint) csökkent: a kert jelentős része már a tengerbe csúszott, a ház pedig napról-napra közelebb kerül a hatalmas szikla pereméhez.

 


A helyi építésügyi hivatal közlése szerint ők nem hibáztak, amikor kiadták a házra az építési engedélyt. Mint mondják, a kert és a ház különböző talajon található: míg előbbinél fennállt a veszélye a leomlásnak, addig a ház stabil, a benne lakóknak nem kell ilyen veszélytől tartaniuk.



Nagyobb térképre váltás

Az épület tulajdonosai is ebben bíznak. Korábbi geológiai vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a kert és a ház különböző szikladarabokon található, így az épület sokkal ellenállóbb az erózióval szemben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: