Mi a teendőjük az Emfesz ügyfeleinek?

Pénzcentrum2011. január 5. 10:02

A Magyar Energia Hivatal honlapján megjelent az Emfesz kereskedelmi engedélyének felfüggesztéséről szóló hivatalos határozat. Ennek értelmében a társaság 90 napig nem folytathat gázkereskedelmi tevékenységet. Az Emfesz ügyfeleinek ellátása továbbra is biztosított marad.

A Magyar Energia Hivatal honlapján megjelent határozat értelmében a társaság 90 napig nem folytathat gázkereskedelmi tevékenységet. A cég gázkereskedelmi engedélyének felfüggesztésétől azonban nem kell tartaniuk a társaság lakossági fogyasztóinak, mivel a gázszolgáltatás számukra nem lesz veszélyben.

Jelen gázpiaci viszonyok között elhanyagolható annak az esélye, hogy a kereskedő nélkül maradt fogyasztók gázellátását korlátozni kelljen. A lakossági fogyasztók a rendelkező jogszabály értelmében nagy valószínűséggel egyetemes szolgáltatóhoz kerülnek majd, itt gyakorlatilag automatikusan megtörténik a szerződés (újra)kötése.

Az Emfesz ügyfelei 30 napon belül számíthatnak a gázóra-leolvasására is. A felfüggesztés következtében pedig a fogyasztók Emfesszel kötött szerződése megszűnik. Ezt követően a földgázt az egyetemes szolgáltatásban érvényes árakon vételezhetik majd a lakossági fogyasztók, azonban így az ügyfelek valószínűleg elvesztik az eddig a társaság által számukra biztosított diszkontot.

Abban az esetben, ha a fogyasztóknak nem felel meg az egyetemes szolgáltató, akkor maguk kereshetnek olyan szabadpiaci kereskedőt, amely az eddigi szerződésükhöz hasonló, szintén kedvezményes áron kínálja nekik a gázt. Tehát amennyiben a fogyasztók találnak számukra megfelelő ajánlattal kecsegtető szolgáltatót, akkor leszerződhetnek vele.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogy mennyi ügyfelet is érinthet a társaság bedőlése, arra az Emfesz legutolsó tájékoztatása ad választ, miszerint az Emfesz szerződéses lakossági ügyfeleinek száma mintegy 300 ezerre tehető.

 

Címkék: