Megpecsételődött a felhőkarcolók sorsa? Dubaj is rájött, ezért kár építeni

Pénzcentrum2010. november 7. 11:02

"Bezöldül" New York leghíresebb épülete az Empire State Building. A Manhattan szívében álló épületóriás nem színt vált, tulajdonosa szeretné környezetbarát módon fejleszteni és felújítani. A világ más tájain ezzel szemben megrendülni látszik a felhőkarcolók létjogosultságába vetett hit. A nemrégiben elkészült, ultramodern, 169 emeletes Burj Khalifa ingatlanjainak még egytizedét se tudták értékesíteni. 

Ráfér a "panelprogram" az Empire State Building-re

A new york-i felhőkarcolók többsége zabálja az energiát. Ezek az épületek felelősek a város áramfogyasztásának mintegy 80%-áért. A statisztikák azt mutatják, hogy a legnagyobb gondot a több évtizede épült építmények jelentik.

Az Empire State Building tulajdonosai, most egy energiahatékonyságot növelő tervvel álltak elő, ami közel 40%-al csökkentené a 80 éves épület energiafelhasználását. A program keretében lecserélik az összes nyílászárót, a homlokzatot pedig vegyszerekkel kezelik a jobb hőszigetelés érdekében. Modernizálják a teljes hőszabályzó rendszert, az épület minden pontján elhelyezett érzékelők segítségével pedig a hőháztartást központilag ellenőrzik. A zöld beruházás 2013-ra készül el mintegy 550 millió dollárért.

A monumentális épület megújulását mintaprojektnek tartják a szakemberek és bizakodnak, hogy ha sikerrel járnak, akkor többen is követni fogják a pozitív példát. Az energiatakarékos épületek kialakítása nemcsak a bérlők érdeke, de nagy megkönnyebbülést jelent a városnak is. Ha csak az Empire State Buildingnél járunk sikerrel megbuktunk - mondja Anthony Malkin a kultikus felhőkarcoló résztulajdonosa. Véleménye szerint az egész világon oda kell figyelni, hogy az épületek hatékonyan használják fel az energiát.

Kong az ürességtől a Burj Khalifa

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Minden idők legmagasabbra épített felhőkarcolója a Burj Khalifa mindeközben kihasználatlanul tátong. A környezetvédők már az építés során támadták a másfélmilliárd dollárnyi befektetést igénylő 828 méter magas gigakomplexum építtetőit. A monstrum ugyanis nagymértékben hozzájárul az energiafogyasztás megugrásához Dubaiban. Pedig az ország már most is a világ legnagyobb ökológiai lábnyomot hagyó állama.

Bázisugrás a világ legmagasabb épületéről:

Az 1044 lakás és 300 ezer négyzetméternyi irodaterület értékesítését nem segítette a gazdasági világválság. Az apartmanokból például mindezidáig csak 75-öt tudtak eladni. A minden luxussal felszerelt ingatlanok bérleti díjai a legmagasabbak a világon. De az üresen tátongó épület és a magas közös költség sem vonzza az érdeklődőket. Egyelőre tehát nem biztos, hogy valaha is megtérül a hatalmas beruházás.

Címkék: